Evenimentul Zilei > Actualitate > Colectarea selectivă, o obligaţie pentru România
Colectarea selectivă, o obligaţie pentru România

Colectarea selectivă, o obligaţie pentru România

Asociaţia Română de Salubritate (ARS) derulează, în perioada aprilie – iunie 2010, un proiect naţional ce are ca scop impulsionarea dezvoltării sistemului de management integrat al deşeurilor municipale în România, prin creşterea implicării autorităţilor locale, precum şi a celorlalţi actori responsabili din domeniu, anunţă un comunicat de presă.

Sub numele „Obligaţii ale autorităţilor locale în gestionarea deşeurilor generate de populaţie: provocări, bariere, soluţii”, ARS va implementa proiectul împreună cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu (AM POS Mediu) din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.
Astfel, vor fi organizate opt întâlniri de lucru în opt regiuni ale ţării, care să ofere cadrul necesar dezbaterii problemelor, dar şi evoluţiilor recente din domeniul gestiunii deşeurilor în plan regional şi naţional. Prima întâlnire va avea loc mâine, 27 aprilie, la Cluj,  urmând: Deva, Braşov, Roman, Giurgiu, Vâlcea, Tulcea şi Bucureşti.
România, sub lupa UE
Iniţiativa ARS şi AM POS Mediu vine în contextul în care România trebuie să răspundă presiunilor legislative din ce în ce mai mari din partea Uniunii Europene.
Este vorba atât de legislaţia româneasca deja în vigoare, dar mai ales de noua Directivă-Cadru – document care trebuie transpus în legislaţia romanească până la sfârşitul acestui an. Conform acesteia, România este obligată, până în anul 2015, să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor generate de populaţie pentru cel puţin patru fluxuri (plastic, metal, sticlă şi hârtie/carton) şi să recicleze, până în 2020, cel puţin 50% din cantitatea de deşeuri municipale generată.
România, conform EUROSTAT, a reciclat şi a valorificat, în anul 2008, numai 1% din aceată cantitate, ceea ce o plasează pe poziţii codaşe în Uniunea Europeană.
Fondurile comunitare, utile
Necesitatea implicării autorităţilor locale în procesul de absorbţie a fondurilor europene, puse la dispoziţie Romaniei pentru susţinerea dezvoltării sistemului de management al deşeurilor la nivel naţional, reprezintă o altă perspectivă importantă pe care proiectul îşi propune să o abordeze în cadrul întâlnirilor.
Astfel, conform Axei prioritare 2 a POS Mediu, portofoliul include un număr de 38 proiecte majore, cu o valoare estimată de aproximativ 1 miliard de euro. Până în prezent, patru dintre aceste proiecte au fost aprobate (Giurgiu, Vrancea, Bistriţa-Năsăud, Arad), iar alte două (Sibiu si Mureş) au fost transmise Comisiei Europene pentru evaluare.
Reprezentanţii POS Mediu estimează că celelalte 32 de proiecte majore din portofoliu (în valoare de aproximativ 850 milioane Euro), aflate în diverse stadii de pregătire, vor fi transmise la Comisia Europeana până la sfârşitul anului 2010, asigurând astfel angajarea integrală a fondurilor alocate investiţiilor în sectorul de management al deşeurilor în termenul limită prevăzut de Uniunea Europeană, respectiv 31 decembrie 2011.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: