Evenimentul Zilei > Actualitate > Coldplay, în cursa pentru Grammy
Coldplay, în cursa pentru Grammy

Coldplay, în cursa pentru Grammy

Industria americană de profil a anunţat lista nominalizărilor pentru "Oscarurile muzicii".

Favoriţi la râvnitele premii muzicale americane Grammy, care se vor decerna pe 8 februarie 2009 în Los Angeles, sunt rapperul Lil Wayne şi trupa britanică Coldplay.

Lil Wayne, rapperul din New Orleans care a mai fost nominalizat la Grammy, dar nu a câştigat niciodată, are acum nu mai puţin de opt nominalizări. Cursa se anunţă foarte strânsă, pentru că lui Wayne îi urmează îndeaproape formaţia Coldplay, cu şapte nominalizări, alături de Jay-Z, Ne-Yo şi Kanyie West, cu câte şase nominalizări.

La cea de-a 51 ediţie, în cap de listă la categoria Cel mai bun album al anului sunt Wayne, pentru „The Carter III“, şi cei de la Coldplay, cu „Viva La Vida“.
 
Albume recomandate de vânzări

Albumul „The Carter III“ a fost singurul LP din acest an care s-a vândut în peste un milion de exemplare încă din prima săptămână de la lansare şi se află pe primul loc şi în clasamentul celor mai căutate albume din acest an, cu 2,7 milioane de copii cumpărate. „Viva La Vida or Death and All His Friends“, care a fost lansat la mijlocul acestui an, a ajuns în fruntea clasamentelor din SUA, Europa şi Asia. Coldplay a fost desemnată anul acesta şi „cea mai bună trupă rock a anului“, în cadrul Galei World Music Awards (WMA) din Monaco.

La categoria Piesa Anului mai sunt nominalizate melodiile interpretelor Leona Lewis („Bleeding Love“) şi Adele („Chasing Pavements“). Chris Martin, solistul trupei Coldplay, are un motiv suplimentar de bucurie, deoarece soţia sa, actriţa Gwyneth Paltrow, a fost selecţionată la categoria Cel mai bun disc de poveşti pentru copii.

Listă anunţată în concert

Tot la Albumul Anului au intrat şi Ne-Yo, pentru „Year of the Gentleman“, şi Radiohead, pentru „In Rainbows“. Printre cel mai bine cotaţi sunt şi John Mayer, cu cinci nominalizări, Madonna, cu trei nominalizări, inclusiv pen tru Cel mai bun duet pop (cu Justin Timberlake). Metallica a obţinut alte patru nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun album rock (recent lansatul „Death Magnetic“).
 
Pentru prima dată în istoria Premiilor Grammy, lista nominalizărilor a fost făcută publică în cadrul unui concert de o oră la „Nokia Theatre“, din Los Angeles. Spectacolul a fost organizat cu ocazia inaugurării Muzeului Grammy, ce va putea fi vizitat de public începând de astăzi. Cea de-a 51-a ediţie a Galei Premiilor Grammy este organizată de The Recording Academy, cu sediul la Los Angeles. În cadrul ceremoniei vor fi acordate premii la 110 categorii, de la muzică clasică până la heavy metal sau polcă.