Ce zile libere au angajații români în 2024, potrivit prevederilor din Codul Muncii

Ce zile libere au angajații români în 2024, potrivit prevederilor din Codul MunciiAngajați. Sursa foto: dreamstime.com

Codul Muncii reglementează în ce condiții pot obține lucrătorii români zile libere, pentru diferite evenimente în familie, în afara sărbătorilor legale stabilite prin lege. Românii pot beneficia de libere cu prilejul căsătoriei, deceselor în familie sau a nașterii unui copil.

Codul Muncii stabilește situațiile speciale în care lucrătorii români își pot lua zile libere. Este vorba despre evenimente care se produc în viața fiecărui om, precum căsătoria, moartea sau nașterea unui copil. Aceste libere sunt extra, peste sărbătorile legale acordate prin lege.

Codul Muncii reglementează zilele libere

Legislația muncii prevede că angajații au dreptul la mai multe zile libere pentru evenimente speciale în familie. Codul Muncii prevede că angajații pot beneficia și de alte zile, în afara sărbărilor legale. Acestea sunt prevăzute prin contractul colectiv de muncă, ce trebuie respectat de angajatori și angajați.

Lucrătoriii pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente în familie sau pentru alte situații prevăzute de lege sau regulamentul intern al companiei. De exemplu, în cazul căsătoriei, un angajat are dreptul la cinci zile libere. Pentru căsătoria unui copil, lucrătorul poate obține 2 zile libere. La nașterea unui copil, angajatul mai beneficiază de două zile libere la care se adaugă alte zece dacă tatăl a urmat un curs de puericultură.

De asemenea, există și alte situații în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform regulilor din Codul Muncii. În cazul decesului soțului, copilului, parintilor, socrilor se acordă câte trei zile. Pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor câte o zi.

În cazul schimbării locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate, angajatul primește cinci zile libere. Acestea sunt importante, așa cum prevede Codul Muncii, pentru a permite lucrătorilor să se adapteze unor situații și la schimbările din viața personală și profesională.

Compensarea zilelor de concediu neefectuate. Condițiile în care angajații își pot pierde dreptul

Codul Muncii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alte zile libere pentru angajați

Chiar dacă nu sunt prevăzute în Codul Muncii, angajatorii pot acorda, la rândul lor, zile libere, salariaților proprii. Unele companii permit femeilor să stea acasă de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Altele oferă câte o zi liberă plătită pentru cei care își sărbătoresc ziua de naștere.

Aceste gesturi sunt de natură să contribuie la crearea unui mediu de lucru echilibrat. Salariații se simt apreciați și valorizați în cadrul firmei pentru care lucrează.

Sărbători legale prevăzute de Codul Muncii

Legislația în vigoare stabilește numărul de zile libere obligatorii la care are dreptul un salariat, de-a lungul anului. Aceasta, pe lângă zilele de odihnă săptămânale, sâmbăta și duminica. Calendarul zilelor libere acordate prin Codul Muncii, în 2024, este următorul:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou;

6 Ianurie – Boboteaza;

7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul;

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române;

1 mai — Ziua Muncii;

3 – 6 mai — Paște Ortodox 2024;

1 iunie — Ziua Copilului;

23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;

15 august — Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie — Sfântul Andrei;

1 decembrie — Ziua Națională a României;

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.