Codul Muncii, modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori

Codul Muncii, modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori Angajați. Sursă foto: Pixabay

Codul Muncii a fost modificat printr-un proiect legislativ care merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. Noua lege prevede o seriede obligații pentru firmele care angajează părinți singuri.

Legea adoptată în Parlament stabilește că părinții singuri nu pot presta muncă de noapte. Practic, pe lista angajaților nu pot presta munci de noapte se mai adaugă o categorie.

Codul Muncii a fost modificat în Parlament

Parlamentul a adoptat un proiect legislativ care vine în sprijinul părinților care își cresc singuri copiii. Aceștia nu pot fi obligați, conform noilor reglementări introduse în Codul Muncii, să lucreze în ture de noapte. Actul normativ extinde lista celor ce nu pot fi obligați, de angajatori să lucreze noaptea.

O astfel de regulă se aplică, deja, în cazul femeilor gravide, a celor lăuze ori a celor care alăptează. Odată ce vor intra în vigoare noile modificări, nici părinții singuri nu vor mai fi obligați să lucreze în ture de noapte. Votul decisiv a fost dat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Muncii (Legea nr. 53/2003) modificat merge acum la promulgare la președintele României.

Gaze naturale

Sursa foto: Dreamstime.com

Părinții singuri trebuie să aibă mai mult timp pentru copii

Proiectul adoptat de Camera Deputaților stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte. În prezent Codul muncii prevede această interdicție pentru femeie gravide, lăuze și pentru mamele care alăptează. De asemenea, actul normativ stabilește și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte”.

Autorii legii au stabilit că un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sdin multiple motive. Acestea sunt:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei. Acest lucru se va întâmpla din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
parinti cu copii

Susa foto: totuldespremame.ro

Alte modificări la Codul Muncii

Legislația muncii reglementează, din acest an, și numărul pauzelor la care au dreptul angajații. Codul Muncii stabilea că un angajat are dreptul la o pauză la un program de opt ore de lucru. Reglementările reduc programul de lucru pentru acordarea unei pauze. Angajații majori vor avea dreptul la o pauză de masă și dacă lucrează după un program de cel puțin 6 ore.

În cazul angajaților minori, legislația prevede că o pauză de 30 de minute la un program de cel puțin patru ore și jumătate de muncă.

Potrivit modificărilor la Codul Muncii, salariații au dreptul să lipsească în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială. Este vorba despre boală sau accient. Pentru a beneficia de zile libere, trebuie să notifice angajatorul, în prealabil. Numărul absențelor nu poate depăși zece zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Cei care nu demonstrează că au avut nevoie de zile libere pentru urgențe familiale, își pierd acest drept. Zilele libere obținute se transformă în absențe nemotivate, înregistrate în ReviSal. Pe de altă parte, angajatorul care nu acordă acest drept riscă amenzi cuprinse între 4.000 lei și 8.000 lei, conform prevederii din Codul Muncii.