Codul Muncii. Regula care îi încurcă pe mulți angajați

Codul Muncii. Regula care îi încurcă pe mulți angajațiSursa foto: Dreamstime.com

Codului Muncii are reguli clare atunci când vine vorba despre concediul de odihnă, concediul medical și concediul fără plată. Ce trebuie să știe toți angajații.

Această regulă este deosebit de semnificativă din două perspective importante. În primul rând, se referă la dreptul angajatului de a beneficia de indemnizația de concediu medical, un drept esențial care nu poate fi restrâns sau eliminat.

În al doilea rând, această regulă influențează posibilitatea reluării ulterioare, conform unei programări stabilite, a perioadei de concediu care a fost întreruptă din cauza acordării concediului medical.

Nevoie de concediu medical trebuie comunicat imediat angajatorului

În cazul în care apare necesitatea ca un angajat să intre în concediu medical în timpul desfășurării concediului de odihnă, este esențial să comunice imediat angajatorului situația. Acțiunea permite întreruperea efectivă a concediului conform prevederilor legale.

„În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, se arată în Codul muncii.

Concediul medical și concediul de odihnă au scopuri distincte - faptul că un angajat este în concediu medical nu implică că se odihnește în același mod ca în cazul concediului de odihnă. Astfel, procesul de recuperare a capacității de muncă nu este identic în cele două situații.

Angajatul își poate reprograma zilele libere

Există posibilitatea ca din motive obiective angajatul să nu poată să-și continue concediul de odihnă imediat după încheierea concediului medical sau să nu mai dorească acest lucru în acel moment, ci în altă perioadă.

În acest caz, se impune o reprogramare, iar zilele libere pot fi programate chiar pentru anul viitor.

Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, potrivit OUG 158/2005.

Modul în care concediul medical poate întrerupe aceste tipuri de concedii este semnificativ, mai ales în ceea ce privește indemnizația. Nu este posibil pentru angajator să argumenteze că nu trebuie să plătească concediul medical sub pretextul că angajatul era într-un concediu obișnuit.

Mai ales în situația concediului fără plată, angajatorii trebuie să respecte regulamentul care stipulează că concediul medical poate întrerupe acest tip de concediu, potrivit avocatnet.ro.