Cele trei documente care te scapă de probleme în vacanță

Cele trei documente care te scapă de probleme în vacanță Sursă: Arhivă EVZ

Numeroși români aleg stațiunile din Grecia, Turcia sau Bulgaria pentru a-și petrece vacanța de vară. Acest lucru necesită o pregătire prealabilă, mai ales dacă turiștii se deplasează cu mașinile personale. Pe lângă revizia mașinii, șoferii trebuie să se asigure că au toate documentele necesare în regulă, astfel încât să evite eventualele neplăceri care pot apărea pe parcursul deplasării.

Orice șofer care dorește să plece cu mașina personală în vacanță în străinătate trebuie să se asigure că are toate documentele, necesare în cazul unei astfel de deplasări, în regulă. În principal este vorba despre trei, astfel de „hârtii” a căror absență ar putea transforma o vacanță destinată odihnei și relaxării într-un sejur de coșmar.

În primul rând, înainte de a pleca la drum, șoferul trebuie să se asigure că are o poliță de asigurare auto RCA valabilă. Aceasta este obligatorie, prin lege, iar pentru lipsa ei autoritățile pot aplica amenzi usturătoare și, mai mult, vor interzice ieșirea autovehiculului din țară. Un alt document necesar, într-o astfel de vacanță este asigurarea de călătorie care acoperă o serie de daune nepărevăzute, care pot apărea într-o vacanță.

Costurile sunt relativ reduse, în funcție de destinație și numărul de zile petrecute în străinătate.  De asemenea, este bine ca șoferul să aibă asupra sa și poliță de asigurare CASCO care poate face diferența într-o situație dificilă, la fel ca și asigurarea de călătorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană

Unul dintre beneficiile pe care apartenența la Uniunea Europeană îl conferă cetățenilor români este legat de beneficiile polițelor de asigurare obligatorie RCA. România este membră în sistemul Carte Verde, iar acest lucru îi salvează pe șoferi de o mulțime de neplăceri. Este suficient ca un șofer român care pleacă în călătorie cu mașina, în străinătate, să dețină o poliță RCA pentru a scăpa de neplăceri în cazul unor accidente neprevăzute cu vehiculul.

În cazul în care șoferul român provoacă un accident oriunde în țările membre ale sistemuluI Carte Verde, adică în aproape toate țările europene, inclusiv Grecia, Bulgaria și Turcia, daunele vor fi acoperite de asigurătorul RCA.

Ce se întâmplă în caz de accident auto

În cazul în care șoferul român este victima unui accident auto, într-o astfel de țară, este suficient să completeze formularul de constatare amiabilă, împreună cu șoferul responsabil sau să aștepte ca evenimentul să fie constatat de autoritățile competente din țara respectivă, în funcție de regementările locale. În cazul în care apar probleme, cetățeanul român poate solicita asistență la biroul național din țara în care se află, datele de contact ale acestora fiind înscrise pe documentul Carte Verde.

Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună șoferul român se va putea adresa asigurătorului RCA al vehiculului, sau BAAR, la revenirea în România. În cazul în care vehiculul „vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună șoferul român poate solicita intervenția Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul sau a BAAR după întoarcerea în România.

Situația este oarecum similară și în cazul în care responsabil pentru accident este șoferul român, deținător de RCA. Acesta va completa formularul de constatare amiabilă sau va aștepta ca accidentul să fie înregistrat de autoritățile locale. Apoi va preda șoferului celuilalt vehicul, pe care l-a avariat, o copie după asigurarea RCA, Carte Verde, după talonul auto, certificatul de înmatriculare, permisul de conducere etc. Într-un astfel de caz, pentru a evita neplăcerile, este bine ca șoferul în cauză să-și informeze propriul asigurător cu privire la producerea accidentului și să urmeze recomandările acestuia.

Avantajele asigurării CASCO

Pe de altă parte, o asigurare de tip CASCO îi va permite șoferului să evite chestiile birocratice, urmând să fie despăgubit de propriul asigurător care, ulterior, își va recupera costurile. În plus, polița CASCO permite și protecția – valabilă inclusiv pe teritoriul României – în cazul spargerii sau furtului autovehiculului.

Acest tip de asigurare auto acoperă mai multe tipuri de prejudicii și presupune că asigurătorul va plăti despăgubiri inclusiv în cazul spargerii sau furtului mașinii. CASCO este foarte potrivită în acele țări în care există un număr mare de situații de furturi auto.

Asigurarea CASCO nu se încheie, însă, pentru automobilele cu o vechime de peste 10 ani decât în anumite situații, pentru a acoperi un număr limitat de riscuri.

De altfel, pentru un automobil mai vechi de 10 de ani, costul CASCO este prea ridicat comparativ cu valoarea mașinii sau cu eventualele costuri ale reparațiilor.