Evenimentul Zilei > International > Poluarea a atins cote maxime. S-a declanșat codul roșu. Moment istoric. News Alert
Poluarea a atins cote maxime. S-a declanșat codul roșu. Moment istoric. News Alert

Poluarea a atins cote maxime. S-a declanșat codul roșu. Moment istoric. News Alert

Este oficial! Autoritățile au declanșat codul roșu pentru poluare. Cantitatea de noxe depășește de șase ori aproape valoarea maxim admisă.

Poluarea atmosferică este principala cauză de deces a aproape 30.000 de persoane pe an în oraşele iraniene, potrivit Ministerului Sănătăţii din această țară.  Teheran, capitala ţării, care numără 8 milioane de locuitori, este învăluită de mai multe zile într-un nor de poluare, care ar trebui să dispară de abia luni, la venirea ploilor.

Autoritățile de la Teheran au fost obligate să ia măsuri drastice. Şcolile şi universităţile au fost închise sâmbătă din cauza acestei poluări atmosferice grave care afectează mai multe regiuni din Iran, inclusiv capitala. Zona a fost învăluită într-un nor de fum toxic, potrivit agenţiei oficiale Irna citată de AFP, preluată de Agerpres.

S-a ajuns la o concentrație medie de particule fine în Teheran de 146 de micrograme pe metru cub de aer, potrivit informării oficiale transmise de guvernul din Iran, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca această concentraţie de particule nocive să nu depăşească în medie 25 de micrograme/m3, timp de 24 de ore.

Potrivit sursei citate, școlile au fost închise pe pewrioadă nedeterminată în provincia Alborz (nord) şi Ispahan (centru) şi în oraşele Machhad (nord-est), Uroumiyeh (nord-vest) şi Qom, la sud de Teheran.

A fost stabilită circulaţia alternativă a automobilelor în capitală şi a fost interzisă circulaţia camioanelor în toată provincia Teheran. Pe de altă parte, copiii, tinerii și persoanele cu probleme respiratorii au fost sfătuiţi să nu iasă din casă, iar activităţile sportive în aer liber au fost anulate.

Sursa foto: Tasnim News Agency