Evenimentul Zilei > Actualitate > CNAS va emite un ordin prin care serviciile medicale trebuie validate cu cardul
CNAS va emite un ordin prin care serviciile medicale trebuie validate cu cardul

CNAS va emite un ordin prin care serviciile medicale trebuie validate cu cardul

Potrivit unui comunicat al Casa Naţională de Asigurări de Sănătate până la sfârșitul lunii octombrie se va emite un ordin prin care este obligatorie validarea serviciilor medicale cu ajutorul cardului. În aceste condiții, furnizorii de servicii medicale vor fi obligați ca în termen de 30 de zile să-și cumpere cititoarele de carduri.

Avem convingerea că furnizorii de servicii medicale înţeleg importanţa acestui proiect şi sunt interesaţi că acesta să funcţioneze, însă regulile sunt necesare în orice sistem care se doreşte funcţional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Preşedinte CNAS, care vizează obligativitatea validării serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sănătate şi, deci, achiziţionarea cititoarelor de carduri, într-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de către toţi furnizorii din sistem. În acest mod ne vom asigura că, în perioada de testare, toţi furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguraţilor şi vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacienţii s-au prezentat la medic, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, potrivit unui comunicat.

Potrivit aceleiași surse, cititoarele de carduri postate pe site-ul CNAS sunt testate şi validate ca fiind compatibile cu soluţia informatică a cardului naţional iar acestea, indiferent de preţurile lor, care variază între 5 şi 80 de euro, sunt funcţionale. Furnizorul poate alege oricare model de cititor din această listă.

Mai facem precizarea că doar asiguraţii cu vârsta peste 18 ani vor primi carduri de sănătate. Copiii sunt asiguraţi prin lege, aşadar vor beneficia ca şi până acum de serviciile medicale, fără să fie necesară prezentarea cardului personal sau al unuia dintre părinţi. În această categorie intră şi copiii instituţionalizaţi, se mai spune în comunicat.