Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților

Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților Cireșe. Sursa foto: Pixabay

Când să cumperi cireșe. Cercetătorii din domeniul horticulturii au spus că românii să nu se grăbească să cumpere cireșe din piață și că este mai bine să le aștepte pe cele din iulie. Majoritatea fructelor de pe piață sunt din import, iar cireșele de mai din România nu sunt așa de gustoase.

Care sunt cele mai bune cireșe

„Totul depinde de zona de microclimat. În Moldova, spre exemplu, avem zona din regiunea Cotnari, recunoscută la nivel internațional pentru vinuri și pentru cireșe. La fel, pentru cireșe avem microclimatul din zona Comarna. Putem planta aceeași pomi peste tot, dar cireșele nu vor ieși la fel de gustoase. La fel și vinul, «Grasa de Cotnari» va fi greu de reprodus în alte regiuni, chiar dacă plantezi aceeași butuci de vie”, a precizat prof. dr. Mihai Istrate.

cireșe

Cireșe. Sursă Dreamstime

Multe cireșe nu au gust

Acesta a declarat că sunt multe cireșe mari în piețe, dar că nu prea au gust. Profesorul a declarat că acestea sunt de import și că există plantații peste tot în lume astfel încât, dacă un furnizor dorește, poate să vândă cireșe din ianuarie până în decembrie.

cirese

Cireșe. Sursa foto Arhiva EVZ

„Cireșele pe care le găsim în afara sezonului sunt, evident, aduse din alte zone. În decembrie, spre exemplu, mâncăm cireșe din Chile, unde există plantații foarte mari. Nu știu de ce gustul nu este la fel. Ele nu sunt culese din timp și «coapte» pe vapor, precum alte fructe, fiindcă cireașa nu se mai coace după ce a fost desprinsă din copac. S-ar putea să fie și unele alterări ale procesului de coacere, să fie adăugate unele tratamente, dar nu ne putem pronunța. Ați văzut poate la unele roșii cum sunt colorate intens, dar când muști din ea înăuntru e verde: așa și aici, e posibil ca această coacere să fie forțată, doar pentru colorare”, a mai adăugat specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clienții trebuie să le guste înainte de a cumpăra

El a spus că oamenii trebuie să guste cireșele înainte să le cumpere pentru a vedea dacă au gust sau nu. acesta a declarat că zona în care sunt făcute cireșele contează foarte mult.

„Este greu să ne dăm seama la piață cum luăm cireșe de calitate fără să le gustăm”, spune profesorul. „Ca să cumperi corect și să știi ce cumperi, lumea ar trebui să nu fie păcălită, comercianții să nu mintă. Da, contează zona, dar și seriozitatea celor care produc. Este un an bun pentru cireșe, nu unul dintre cei mai buni, au fost unele probleme cu polenizarea, cu zborul albinelor. Dacă nu zboară albina, nu se face polenizarea, și a fost cam răcoare atunci când nu trebuia”, a punctat prof. dr. Mihai Istrate pentru Libertatea.