Ciorbă cu păstăi, dovlecel și iaurt grecesc. Un prânz perfect pentru sezonul cald

Ciorbă cu păstăi, dovlecel și iaurt grecesc. Un prânz perfect pentru sezonul cald Sursa foto: Arhiva EVZ

În sezonul cald, ciorbele nu ar trebui să lipsească din alimentație. Acestea pot fi preparate fără afumătură sau carne tocată, însă vor avea un gust aparte. Pregătită cu legume proaspete, această ciorbă  se poate servi rece sau caldă. De asemenea, gustul preparatului poate fi completat de smântână sau ardei iute.

Ciorbă cu păstăi, dovlecei și iaurt grecesc 

Păstăile de fasole se găsesc deja în piețele agroalimentare. Acestea se pot folosi la ciorbe, ghiveci de legume sau chiar la salate. O porție de ciorbă de fasole verde cu dovlecei poate fi prânzul perfect pentru perioada verii.

Fasole verde

Sursa foto: Pixabay

Ingredientele necesare pentru această rețetă

  • 1 kilogram de păstăi
  • 2 dovlecei
  • 2 cepe galbene
  • 1 ardei gras
  • 1 țelină
  • 2 morcovi
  • păstârnac
  • 1 lingură de ulei (opțional)
  • 4 linguri de iaurt grecesc/smântână
  • apă
  • sare
  • 1 legătură de mărar sau pătrunjel
  • 2 linguri de bulion

Mod de preparare 

Legumele se curăță de coajă și se toacă mărunt. Acestea se pun la călit cu o lingură se ulei și puțină apă. După ce s-au înmuiat, peste acestea se adaugă bulionul, se completează cu apă, iar oala se acoperă cu un capac. Între timp se pregătesc păstăile de fasole verde. Acestea se curăță și se spală în apă cu o linguriță de bicarbonat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă acestea se rup ușor, sunt proaspete și ideale pentru a fi gătite. Dacă păstăile sunt moi, iar vârfurile se rup cu dificultate, fasolea nu mai poate fi folosită.

ciorba dovlecei

Ciorbă. Sursa foto: Youtube

Ciorbă cu păstăi de fasole și dovlecei. Cum se poate servi

Păstăile curățate se adaugă peste legume și se lasă la fiert. Persoanele care preferă ciorbele cu afumătură, o pot adăuga în această etapă a gătirii. Ciorba de fasole verde se fierbe la foc mic. După o oră, preparatul va fi gata pentru servire. Aceasta se poate servi ca atare, însă poate fi dreasă cu ou, smântână sau iaurt.

Peste gălbenușul unui ou se adaugă 4-5 linguri de smântână sau iaurt grecesc și se amestecă. Ciorba se ia de pe foc, iar după 10 minute se adaugă acest amestec. Preparatul se acrește cu oțet sau zeamă se lămâie și se poate servi cu ardei iute. În zilele toride, aceasta se poate servi rece.