Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine sunt scafandrii înecați la Eforie Nord. Profesor la Universitatea din Iași, specialist în ecotoxicologie
Cine sunt scafandrii înecați la Eforie Nord. Profesor la Universitatea din Iași, specialist în ecotoxicologie

Cine sunt scafandrii înecați la Eforie Nord. Profesor la Universitatea din Iași, specialist în ecotoxicologie

Unul dintre scafandrii care și-au pierdut viața, vineri, la Eforie Nord, era unul dintre cei mai valoroși specialiști ecotoxicologi din România și lucra la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Unul dintre cei doi scafandri care și-au pierdut viața vineri, după amiaza, la Eforie Nord, era unul dintre cei mai mari ecotoxicologi din România. Este vorba despre Ștefan Adrian Strungaru (foto), în vârstă de 32 de ani. El şi-a pierdut viața împreună cu colegul său Emil Marin, de 54 de ani. Cei doi lucrau în baza unui contract pentru Apele Române. Ei efectuau lucrări de monitorizare a biodiversitătii în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere în zona respectivă.

În cursul zilei de vineri, cei doi scafandri au ieșit pe mare, alături de alte două persoane cu o barcă, la Eforie Nord. Ei s-au scufundat la circa 200 de metri de mal, acolo unde apa nu este mai adâncă de 4-5 metri. Când au văzut ca aceștia nu mai ies la suprafață, colegii din barcă au dat alarma și au sesizat dispariția lor la numărul de urgență 112.

Operațiune de salvare eșuată

Potrivit unei comunicări a ISU Constanța, pompierii din cadrul serviciului au organizat o operațiune amplă de căutare și salvare a celor doi scafandri. Ei au intrervenit cu o barcă cu alți patru scafandri precum și cu două ambulanțe, una SMURD și a doua aparținând de serviciul județean.

În sprijin a acționat și un elicopter care a survolat suprafața mării, în zona în care au dispărut Ștefan Adrian Strungaru și Emil Marin.

După mai multe minute de căutări, scafandrii au fost aduși la mal în stop cardio-respirator. Echipajele de paramedici prezente la fața locului au intervenit pentru salvarea lor și au aplicat măsurile specifice de resuscitare. Din păcate, eforturile lor au fost zadarnice.

Şeful scafandrilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au scos pe cei doi din apă, a precizat că victimele au fost găsite la 200 de metri de mal, la 4-5 metri adâncime.

Cine era scafandrul decedat la Eforie

Adrian Ştefan Strungaru unul dintre cei mai buni ecotoxicologi din ţară, a fost contractat pentru un proiect legat de ceea ce înseamnă nisiparea plajelor, mai exact extinderea acestora. Ștefan-Adrian Strungaru era asistent de cercetare științifică în ecotoxicologie (ecotoxicolog) în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Lucrări practice de Hidrobiologie.

Soţia lui Adrian Ştefan Strungaru este cercetator științific în acea zonă.

Colegul său Emil Marin, în vârstă de 54 de ani, deținea o firmă în Mangalia care câștigase contractul cu Apele Române pentru monitorizarea biodiversității din cadrul Proiectului de reducere a eroziunii costiere.

Citește și:

Operațiune de salvare eșuată. Doi scafandri au murit înecați la Eforie. VIDEO

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.