Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

Un fapt a trecut neobservat în febra evenimentelor care au loc în capitala Republicii Moldova. Astăzi, Ion Aldea Teodorovici ar fi împlinit 55 de ani. Cântăreţul născut pe 7 aprilie 1954 a fost unul din cei importanţi susţinători ai unirii Basarabiei cu România după 1989.

Născut la Leova, în familia unui preot forţat de ocupaţia sovietică să renunţe la practica religioasă pentru a se reconverti în profesor de muzică, Ion Aldea Teodorovici a moştenit pasiunea tatălui său pentru muzică, urmând o şcoală de profil şi Conservatorul din Chişinău.

Cântăreţul se căsătoreşte în 1981 cu Doina Marin, alături de care se va lansa muzical în cadrul unui cenaclu susţinut de poetul Grigore Vieru, un alt militant marcant pentru unirea Basarabiei cu România. După Revoluţia din 1989, cei doi au susţinut o propagandă activă pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia.

Trei ani de speranţe După acel decembrie de acum două decenii, soţii Teodorovici au fost primii care au cântat despre Eminescu, reamintindu-le basarabenilor despre rădăcinile lor româneşti. Emblematică rămâne participarea cuplului la Festivalul de la Mamaia din 1991, unde Doina Teodorovici avea să spună: „Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mai 1992, alături de Grigore Vieru, cuplul cânta în faţa luptătorilor implicaţi în conflictul de pe Nistru, sfârşit prin ruperea Transnistriei.

Pe 29 octombrie 1992, maşina în care se aflau soţii Teodorovici a intrat într-un copac la Coşereni, localitate aflată la 50 de km de Bucureşti, ambii pierzându-şi viaţa în accident. La momentul respectiv, dispariţia cuplului a fost percepută ca o tragedie naţională.

URMĂREŞTE PE EVZ.RO ULTIMELE INFORMAŢII ŞI IMAGINI DE LA REVOLUŢIA DIN CHIŞINĂU

CITIŢI ŞI:

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu "mână românească"