Ceva s-a schimbat în România. Confirmare de la cel mai înalt nivel. Cifrele nu mint

Ceva s-a schimbat în România. Confirmare de la cel mai înalt nivel. Cifrele nu mint

Ministerul Finanţelor a transmis recent că renumita Agenţie de rating Standard & Poor's a reconfirmat vineri la „BBB minus /A-3” ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Ceva s-a schimbat în România. Confirmare de la cel mai înalt nivel. Cifrele nu mint. Totodată, sursa citată a îmbunătăţit perspectiva de la „negativ” la „stabil”. Această veste vine după ce tot vineri, prim-ministrul Florin Cîţu a lansat o previziune economică foarte interesantă.

Este un moment important pentru ţara noastră, având în vedere că din noiembrie 2013, aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de această agenţie.

„Ne-am îmbunătăţit perspectiva la «stabil» deoarece credem că riscurile fiscale pe termen scurt la adresa României s-au redus. Guvernul numit în funcţie după alegerile parlamentare din decembrie a amânat majorarea pensiilor adoptată de precedentul legislativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceva s-a schimbat în România

De asemenea a demarat un curs de consolidare despre care credem că va asigura faptul că deficitul guvernamental şi datoria externă vor rămâne moderate până în 2024”, se arată în comunicatul de presă al agenţiei de evaluare.

Analiştii Standard & Poor's au mai subliniat că economia României ar putea înregistra o creştere de 5% în aceste an. Mai mult, aceştia au indicat că economia ţării noastre ar putea rămâne la un nivel solid în 2022-2023.

„Ne aşteptăm ca economia României să înregistreze o creştere de 5% în 2021 şi să rămână la un nivel solid în 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat şi a majorării investiţiilor, în special în sectorul public.

Acesta din urmă va fi susţinut de programul multianual de investiţii în infrastructură al guvernului, conform căruia chletuielile publice urmează să crească cu 15% în 2021. Aceasta va duce ponderea investiţiilor în PIB la un maxim istoric de 5%”, a completat Standard & Poor's.

Totuşi, agenţia de evaluare atrage atenţia că punerea în practică a planului de investiţii al Guvernului României va depinde de absorbţia fondurilor europene alocate României. Pentru accesarea fondurilor UE, România va trebui să elaboreze proiecte eligibile şi să implementeze o agendă de reforme.

Confirmare de la cel mai înalt nivel

„Prognozele noastre economice rămân sensibile la evoluţia situaţiei sanitare precum şi a posibilelor întârzieri în campania de vaccinare. În special succesul programelor de imunizare, atât cel intern cât şi cel de peste hotare, vor influenţa în ce măsură economia României va putea fi redeschisă”, subliniază analiştii Standard & Poor's.

Sursa citată a precizat că guvernul condus de Florin Cîţu „a dezamorsat” riscurile pe termen scurt prin mărirea pensiilor: „Important este că guvernul a dezamorsat riscurile fiscale pe termen scurt prin amânarea, chiar dacă prin ordonanţă de urgenţă, a legilor adoptate de precedenta administraţie care ar fi mărit pensiile.

Am înţeles că guvernul condus de PNL intenţionează să prezinte, până la finele acestui an, o lege care să ofere un cadru fiscal mai clar cu privire la viitoarele majorări de pensii şi salarii.”

„Decizia Standard & Poor's reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi aşteptate de către partenerii noştri externi.

Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.