Cele mai eficiente vaccinuri după doza booster. Informațiile care vin în ajutorul medicilor

Cele mai eficiente vaccinuri după doza booster. Informațiile care vin în ajutorul medicilor sursa: arhivă

Oamenii de știință au stabilit care sunt cele mai eficiente vaccinuri anti-COVID, care generează cel mai puternic nivel de anticorpi după doza „booster”.

Vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNtech și Moderna asigură cea mai bună protecție împotriva coronavirusului, după administrarea dozei „booster”. Este concluzia unui studiu medical realizat în Marea Britanie. Potrivit acestuia, serurile respective generează cel mai mare nivel de anticorpi. De menționat că ambele vaccinuri folosesc tehnologia ARN mesager.

Studiul intitulat „COV-Boost” se află deja pe masa oficialilor britanici care au anunțat că serurile dezvoltate de cele două companii sunt preferat în campania de vaccinare cu cea de-a treia doză.

Studiul a descoperit că o doză întreagă sau înjumătăţită de vaccin Pfizer sau una întreagă de Moderna asigură o stimulare puternică atât pentru nivelul de anticorpi, cât şi pentru cel al celulelor T. Creșterea nivelului de anticorpi are loc indiferent dacă participanţii au fost vaccinaţi iniţial cu Pfizer sau cu AstraZeneca.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toate cele patru scheme de vaccinare folosite pe scară largă în Marea Britanie au dus în general la niveluri similare de imunitate şi sunt, cel mai probabil, la fel de eficiente”, a precizat Eleanor Riley, profesoară de imunologie la Universitatea Edinburgh.

La ce este folositor studiul britanic

Ea a mai spus că este posibilă modificarea politicii referitoare la intervalul de administrare a dozelor „booster”, în baza datelor medicale din acest studiu.

„Aceste date sprijină decizia adoptată de JCVI (Comitetul mixt pentru vaccinare şi imunizare) mai devreme în această săptămână, de a reduce la trei luni intervalul de administrare a dozei «booster», după vaccinarea cu doza a doua”, a precizat Eleanor Riley.

Acest studiu britanic a descoperit că dozele „booster” contribuie şi la generarea unei reacţii imunitare mai ample cu ajutorul celulelor T împotriva variantelor Beta şi Delta. Iar acest detaliu ar putea juca un rol cheie în protecţia pe termen lung împotriva COVID-19.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Imperial College London, a descoperit, în mod similar, o bună reacţie imunitară bazată pe celulele T, atât împotriva variantelor Alfa şi Delta, pentru cei care s-au vaccinat după ce au trecut prin boală.