Evenimentul Zilei > Actualitate > Decizie surpinzătoare cu privire la vaccinul Pfizer. Toți românii trebuie să afle explicațiile. „Este definitiv”
Decizie surpinzătoare cu privire la vaccinul Pfizer. Toți românii trebuie să afle explicațiile. „Este definitiv”

Decizie surpinzătoare cu privire la vaccinul Pfizer. Toți românii trebuie să afle explicațiile. „Este definitiv”

Marți seara, în cadrul unei conferințe de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a vorbit despre prelungirea termenului de valabilitate a vaccinului Pfizer și motivul care a dus la această decizie. Prelungirea valabilității este aplicată tuturor țărilor, nu doar pentru România.

Valeriu Gheorghiță a susținut o conferință de presă marți, unde a vorbit despre prelungirea termenului de valabilitate pentru vaccinul Pfizer. Acesta susține că Agenția Europeană a Medicamentului a analizat datele trimise de producător și a luat o decizie care va fi aplicată la nivel global, nu doar pentru România.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că, inițial, valabilitatea ar fi fost de șase luni, dacă vaccinul este ținut la -80 de grade Celsius. În urma mai multor analize, termenul a fost prelungit cu încă trei luni, decizia fiind una definitivă și aplicabilă pentru toate loturile de vaccin Pfizer.

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă.

Pfizer nu va fi singurul a cărui valabilitate a fost prelungită

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a vorbit marți și despre alte analize cu privire la produsele farmaceutice. Valeriu Gheorghiță susține că măsurile pot fi aplicate și în cazul altor vaccinuri, indiferent de natura lor. Stocarea la temperaturi joase ar putea aduce o prelungiri a valabilității pentru mai multe produse. Același lucru s-a întâmplat recent și cu un alt vaccin destinat COVID-19, a cărui perioadă de valabilitate a fost extinsă tot cu trei luni.

„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: