Lista cu cele mai promițătoare 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19. Când va fi autorizată

Lista cu cele mai promițătoare 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19. Când va fi autorizată Sursa foto: pixabay

Comisia Europeană a anunţat că cele 10 mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienții din întreaga UE, cu condiția ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Întrucât continuăm să ne confruntăm cu provocarea reprezentată de COVID-19, este important să ne protejăm în plus față de vaccinare. Stabilirea celor 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19 va asigura faptul că cetățenii primesc cele mai promițătoare tratamente împotriva virusului.”

Pacienții trebuie să fie tratați corespunzător pentru a nu ajunge în stare gravă

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor și a deceselor cauzate de COVID-19 și, ca atare, este singura modalitate de a învinge această pandemie. Cu toate acestea, între timp, pacienții care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția, pentru a-și îmbunătăți perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările și, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieți omenești.

Am semnat deja patru contracte de achiziții publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 și suntem pregătiți să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puțin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare și, eventual, încă două până la sfârșitul anului, precum și de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista celor zece este împărțită în trei categorii de mijloace terapeutice și va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi științifice după cum urmează:

Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienți în stadiile timpurii ale infecției:

-Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche

-Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline

-Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare:

-Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD.

-PF-07321332, de la Pfizer.

-AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

Imunomodulatori pentru tratarea pacienților spitalizați:

-Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding.

-Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.

-Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.

-Lenzilumab, de la Humanigen.

Șase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe măsură ce sunt disponibile date relevante sau producătorii lor au solicitat Agenției Europene pentru Medicamente autorizarea introducerii pe piață. Ele ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.

Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potențial eficace este independentă de, și nu înlocuiește, evaluarea științifică efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente sau autorizarea medicamentelor de către Comisia Europeană. Este posibil ca un produs selectat să nu fie autorizat în cazul în care dovezile științifice disponibile nu îndeplinesc cerințele relevante în materie de reglementare, se aratî în comunicatul prezentat ec.europa.eu.