Cel mai crunt avertisment pentru pacienții vindecați de Covid. Să nu creadă că au scăpat. Pot face o boală „mai severă”

Cel mai crunt avertisment pentru pacienții vindecați de Covid. Să nu creadă că au scăpat. Pot face o boală „mai severă” sursă: arhivă EvZ

Un medic avertizează pacienții vindecați de Covid că deși au trecut prin boală nu au scăpat deoarece pot face o formă şi mai gravă a doua oară.

Avertismentul medicului Simin Florescu este foarte clar: Pacienţii vindecaţi de COVID-19 pot face din nou boala, într-o formă mai gravă.  Medicul Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, susţine că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 ar putea să se reinfecteze şi să facă o formă „chiar mai severă” decât prima, dacă nu fac vaccinul.

Cei care au trecut prin boală nu au o garanţie că nu se vor îmbolnăvi şi mai rău

Simin Florescu :„Simpla trecere prin boală fără dublarea de vaccin nu oferă o garanţie în acest sens. Pacienţi care au trecut prin boală pot face un al doilea episod în lipsa unui vaccin poate chiar mai sever, nu putem să garantăm niciodată că va fi o formă mai puţin severă chiar şi acesta al doilea episod care apare la un pacient este o evidenţă a faptului că răspunsul lui imun nu este unul adecvat. Aceasta este realitatea. Aşa că totdeauna trebuie dublat de vaccin. Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor, nu avem niciun fel de garanţii pentru acest lucru. De aceea se şi recomandă vaccinarea în mod general al tuturor pacienţilor, indiferent de trecerea prin boală”, a subliniat medicul.

Ce spune medicul despre utilizarea anticorpilor monoclonali

Acesta susţine că utilizarea anticorpilor monoclonali poate să reprezinte o parte din soluţie pentru pandemie, dar aceasta „nu poate să fie singura soluţie”. „Problema este că nu sunt disponibile în cantităţile dorite pe plan internaţional. Acolo este problema, la nivel de producţie mai degrabă. (...) Există o parte a pacienţilor care ori nu răspund deloc la vaccinul administrat, dar este un număr foarte mic de pacienţi ori pacienţi la care imunitatea post-vaccinală se epuizează mai rapid decât ne-am aştepta. La aceşti pacienţi într-adevăr administrarea de anticorpi poate să reprezinte o soluţie. (...) Deşi este o utilizare raţională şi eficientă dar nu poate fi extinsă pe scară largă, nu poate să înlocuiască vaccinarea”, a susţinut Florescu în cadrul unei dezbateri despre anticorpii monoclonali ca soluţie în criza COVID-19, scrie Agerpres.