Cele mai bune legume pentru aportul de proteine la vegetarieni. Sfaturile nutriționiștilor
- Iulia Moraru
- 29 mai 2024, 07:20
Cei care sunt vegetarieni trebuie să-și asigure un aport zilnic adecvat de proteine, însă deoarece nu consumă carne, pot întâmpina unele dificultăți în acest sens. Totuși, este important de subliniat că proteinele necesare pot fi obținute și din diverse legume.
Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului uman și sunt considerate a fi baza de care acesta are nevoie pentru a-și menține sănătatea.
Ce legume trebuie să consume cei vegetarieni pentru aportul de proteine
„Mai nou, pentru că e deja o modă și chestiunea asta cu vegetarienii, acum proteinele de origine vegetală sunt la mare căutare pentru că, iată, nu vrem să mai mâncăm multă carne, dar cum să facem să avem și proteine multe”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, nu soia este sursa principală de proteine, deși este cea mai completă proteină vegetală. Este vorba despre bobul de mazăre, noua descoperire din industria alimentară.
Mihaela Bilic evidențiază avantajele consumului de mazăre, în contrast cu soia care conține fitoestrogeni, adică hormoni din plante care imită estrogenul uman și pot duce la dezechilibre hormonale, mai ales când soia este consumată în exces de bărbați sau copii - care nu au nevoie de estrogen - mazărea nu prezintă aceste probleme.
Ce alte produse e bine să fie incluse în alimentație
„Mai sunt și boabele oleaginoase, adică migdale, alune, semințe, fistic, care nu au probleme de gătit. Boabele leguminoase trebuie să le fierbem bine, pentru că au niște antinutrienți care se neutralizează prin fierbere”, adaugă Mihaela Bilic.
Nutriționista subliniază importanța combinației între leguminoase și oleaginoase cu cereale pentru vegetarieni.
Această combinație este esențială pentru a asigura organismului întregul spectru de aminoacizi necesari pentru construirea proteinelor.
Mihaela Bilic atrage atenția că cele mai complete surse de proteine sunt cele de origine animală, precum oul și carnea, care conțin toți aminoacizii esențiali, în timp ce sursele vegetale pot prezenta anumite lipsuri în acest sens, potrivit libertateapentrufemei.ro.