Evenimentul Zilei > Social > Cel mai mare lot de vaccinuri AstraZeneca a ajuns în România. Începe maratonul vaccinării
Cel mai mare lot de vaccinuri AstraZeneca a ajuns în România. Începe maratonul vaccinării

Cel mai mare lot de vaccinuri AstraZeneca a ajuns în România. Începe maratonul vaccinării

România a primit, în cursul zilei de marți, 4 mai, cel mai mare lot de vaccinuri produse de compania farmaceutică AstraZeneca.

Cel mai mare lot de vaccinuri anti COVID dezvoltat de compania AstraZeneca a ajuns în România, Conform unui comunicat de presă al CNCAV, această tranșă va conține un număr de 643.200 doze de vaccin.

Vaccinurile de la AstraZeneca vor ajunge în cursul zilei la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Conform comunicatului de presă, dozele de vaccine AstraZeneca vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare. În perioada următoare, acestea vor fi distribuite către centrele regionale existente la nivel național.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Aceasta este autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

România a recepționat peste 1,5 milioane de doze AstraZeneca

Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate un număr de 1.558.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca. Iar începând cu data de 15 februarie, un număr de 591.881 de vaccinuri au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și din cele care au fost primite în tranșele anterioare. Livrarea către centrele de vaccinare se va face pe baza solicitărilor venite de la centrele regionale. Acestea sunt transmise la Centrul Național și la centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin produse de AstraZeneca se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare. Drept urmare, în fiecare săptămână, țara noastră primește tranșele de vaccin care sunt necesare pentru imunizarea populației.

Maraton de vaccinare în mai multe localități

Autoritățile au demarat un maraton de vaccinare care va începe de marți, 4 mai, în centre ale Ministerului Apărării. Acestea sunt situate  Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Aici, oamenii se pot prezenta fără programare, pentru a li se administra un vaccin anti-COVID. Această campanie se desfăşoară 24/24 de ore, până în 11 mai.

Totodată, marţi începe vaccinarea în cabinetele a peste 3.000 de medici de familie, care şi-a arătat disponibilitatea de a administra serul Johnson & Johnson persoanelor care doresc.