Evenimentul Zilei > Justitie > Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene. 111 persoane implicate în reţea
Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene. 111 persoane implicate în reţea

Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene. 111 persoane implicate în reţea

Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene, începe! Începe un important proces anti-mafia legat de fraude cu fonduri europene.
Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene, începe! Începe un important proces anti-Mafia legat de fraude cu fonduri europene.  Antoci: „Vreau să-i privesc în ochi pe fiecare în parte!”
Mâine, 2 martie, se deschide la Messina Maxi-procesul „Nebrodi”, cu 111 acuzați și alături de ei un sistem mafiot care a manevrat milioane de euro.

Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene, începe! 111 persoane implicate în reţea

Așa-numita Mafia dei Pastoli”, este un mecanism care a permis crimei organizate să pună mâna pe sume incredibile. Câștigurile ilegale s-au dus de ani de zile la Cosa Nostra.

„Maxiprocesul Nebrodi” sau „Nebrodi Maxiprocess” este una dintre cele mai mari operaţiuni anti-Mafia desfăşurate în Sicilia. Dar şi cea mai importantă privind fraudele cu fonduri agricole.  În dosar sunt 111 persoane acuzate de crearea unui sistem mafiot.

Procesul este deschis la un an după ce autorităţile italiene au arestat 94 de persoane. Acestea fiind acuzate de apartenenţă la mai multe grupări mafiote. Care au încasat ilegal zeci de milioane de euro din fondurile europene destinate agricultorilor.

Cel mai mare dosar legat de fraude cu fonduri europene, începe!

Potrivit procuraturii din Messina, grupul infracţional a obţinut ilegal aceste sume de la Agenţia de Plăţi pentru Agricultură. Entitatea care gestionează fondurile europene destinate producătorilor agricoli.

În sala de judecată va fi de asemenea prezent Giuseppe Antoci, fostul preşedinte al Parcului Natural din Munţii Nebrodi. În anul 2016 el a fost ţinta unui atentat (din fericire a scăpat teafăr) atribuit Mafiei. Au încercat să-l ucidă pentru acţiunile sale împotriva mai multor clanuri mafiote.

Antoci este considerat părintele protocolului care a permis blocarea afacerilor Mafiei în Munţii Nebrodi şi continuă să primească ameninţări, dar a confirmat în mai multe interviuri că va veni la proces.

„Aceasta este o partidă câştigată contra Mafiei”, a apreciat Antoci, înainte de a adăuga: „Procesul, de la care sper condamnări exemplare, nu va închide cercul. Povestea va continua cu investigaţiile în desfăşurare în mai multe locuri în Italia”.

„Din nefericire, în această poveste protagonistul absolut a fost tăcerea. Din investigaţii se deduce că de mult timp se ştia că Cosa Nostra profita de pe urma fondurilor europene”, a mai spus el.

Cu „mândria de a nu fi fost redus la tăcere”, Giuseppe Antoci a rememorat atacul executat împotriva sa în anul 2016, în care mai mulţi indivizi au deschis focul asupra maşinii sale, scrie ilsicilia.it.