Evenimentul Zilei > International > Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou
Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou

Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou

Vulcanul italian este cel mai mare din Europa iar erupțiile lui frecvente sunt adesea însoțite de râuri de lavă.

Celebrul și temutul vulcan s-a trezit din nou, aruncând spre cerul Siciliei perdele de cenuș deasă și ascuipând fântâni de lavă.

Activitatea vulcanică a craterului sud-estic al Etnei a fost înregistrată pentru prima dată duminică, la orele 21:20 și,  într-o jumătate de oră, intensitatea exploziilor a trecut de la „medie” la „mare”.

Craterul a produs fântâni de lavă de până la 100 m înălțime și nori grei de cenușă s-a ridicat la aproximativ 5 km  înălțime, potrivit Volcanic Ash Advisory Center Toulouse.

În Sicilia, au fost raportate și căderi de nisip asupra satelor și orașelor din sud. În Calabria s-au auzit bubuituri  puternice în timp ce fumul se îndrepta spre Catania, scrie The Sun.

Un cutremur cu magnitudinea 2,7 a fost înregistrat pe versanții Etnei înainte de explozie, dar nu se știe dacă a fost legat de erupție.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 17 cutremure. Este probabil ca explozia să fi fost un punct culminant de acumulare, deoarece a durat o perioadă scurtă de timp, dar a fost de intensitate ridicată.

Vulcanul Etna erupe frecvent datorită poziției sale între plăcile tectonice africane și eurasiatice, precum și a faliei dintre microplaca africană și ionică. Placa ionică este înclinată înapoi, ceea ce permite magmei mantalei să se ridice la suprafață.

Cea mai gravă erupție recentă a muntelui Etna a avut loc pe 16 martie 2017, când zece persoane, inclusiv o echipă de știri BBC, au fost rănite.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE