Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou

Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou Sursa foto: Arhiva EVZ

Vulcanul italian este cel mai mare din Europa iar erupțiile lui frecvente sunt adesea însoțite de râuri de lavă.

Celebrul și temutul vulcan s-a trezit din nou, aruncând spre cerul Siciliei perdele de cenuș deasă și ascuipând fântâni de lavă.

Activitatea vulcanică a craterului sud-estic al Etnei a fost înregistrată pentru prima dată duminică, la orele 21:20 și,  într-o jumătate de oră, intensitatea exploziilor a trecut de la „medie” la „mare”.

Craterul a produs fântâni de lavă de până la 100 m înălțime și nori grei de cenușă s-a ridicat la aproximativ 5 km  înălțime, potrivit Volcanic Ash Advisory Center Toulouse.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Sicilia, au fost raportate și căderi de nisip asupra satelor și orașelor din sud. În Calabria s-au auzit bubuituri  puternice în timp ce fumul se îndrepta spre Catania, scrie The Sun.

Un cutremur cu magnitudinea 2,7 a fost înregistrat pe versanții Etnei înainte de explozie, dar nu se știe dacă a fost legat de erupție.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 17 cutremure. Este probabil ca explozia să fi fost un punct culminant de acumulare, deoarece a durat o perioadă scurtă de timp, dar a fost de intensitate ridicată.

Vulcanul Etna erupe frecvent datorită poziției sale între plăcile tectonice africane și eurasiatice, precum și a faliei dintre microplaca africană și ionică. Placa ionică este înclinată înapoi, ceea ce permite magmei mantalei să se ridice la suprafață.

Cea mai gravă erupție recentă a muntelui Etna a avut loc pe 16 martie 2017, când zece persoane, inclusiv o echipă de știri BBC, au fost rănite.