Evenimentul Zilei > Actualitate > Ceasul cu GPS care-i „pârăşte” pe copii părinţilor
Ceasul cu GPS care-i „pârăşte” pe copii părinţilor

Ceasul cu GPS care-i „pârăşte” pe copii părinţilor

Când puştiul se abate de la traseu în drumul de la şcoală spre casă, ceasul trimite un e-mail ori un SMS părintelui. Nu poate fi scos de la mână decât de adult, cu un dispozitiv special.

Un ceas cu GPS la mâna copilului şi un computer ori un telefon cu internet la dispoziţia părintelui sunt suficiente pentru ca, în orice clipă, adultul să poată verifica unde este cel mic.
Ceasul "comunică" direct cu părintele, arătându-i, cu ajutorul Google maps, unde este copilul (cu o precizie de până la trei metri) şi spre ce direcţie se îndreaptă.
Dacă adultul a trasat o zonă sigură prin care cel mic poate circula, iar copilul a încălcat regula, părintele este anunţat instantaneu prin e-mail ori SMS.
La fel se întâmplă dacă ceasul este dat jos de la mână (deşi, teoretic, doar adultul poate face acest lucru, cu un dispozitiv special).
"Îi asigură independenţa, nu îl îngrădeşte"
Sisteme similare de urmărire funcţionează de mulţi ani în străinătate, iar lansarea lor pe piaţă a declanşat atât reacţii pro, cât şi contra. Principala acuză a fost că limitează libertatea copilului şi dreptul lui la intimitate.
"Este destinat copiilor de la 3 la 12 ani, şi nu este o formă de urmărire ori îngrădire a libertăţii. Este pur şi simplu un sistem care conferă siguranţă şi-l ajută pe copil să-şi dezvolte un caracter independent, să se descurce singur", spune Adina Dumitrache, manager partner al LoG Soft Grup, care distribuie "Safe Kids GPS Locator".
"Nu îl urmărim, nu ascultăm ce vorbeşte, vrem doar să ştim unde se află. Când copilul e suficient de mare, poţi să-l laşi în parc ori în spatele blocului la joacă, poate merge singur la şcoală sau să cumpere ceva, fără să te întrebi tot timpul dacă a ajuns bine ori dacă nu s-a rătăcit", mai spune Adina Dumitrache.
Preţul dispozitivului este de 155 de euro, iar abonamentul lunar: 11,40 euro – cu alertă prin email, sau 16,60 euro – cu alertă prin e-mail şi SMS. Abonamentul include roaming pentru statele UE. Aparatul poate fi comandat pe www.safekids.ro.
Ceasul care ascultă ce vorbeşte copilul
Un ceas asemănător, tot pentru copii, este cel care poate fi achiziţionat de pe www.talksmart.ro. Acesta beneficiază şi de un buton SOS care, când este declanşat, trimite automat SMS părintelui cu mesajul "SOS" şi coordonatele copilului.
Ulterior, ceasul trimite automat un apel către un număr presetat, iar pe baza funcţiei de ascultare la distanţă copilul îi poate comunica părintelui ce problemă are.
Funcţia de ascultare poate fi activată şi fără ca cel ce-l poartă să ştie: părintele trimite un SMS către cartela SIM din interiorul ceasului şi primeşte un apel telefonic de la dispozitiv, putând să asculte ce se vorbeşte în jurul copilului pe o distanţă de 10 metri.
Ceasul nu necesită abonament lunar, funcţionează doar pe baza cartelei SIM, iar costurile sunt cele de trimitere a SMSurilor şi a apelurilor. Preţul lui este de 650 de lei.
155 de euro
costă un ceas cu GPS şi accesul la portalul pe care se face localizarea

"Este un sistem care conferă siguranţă, nu este o formă de urmărire şi îngrădire a libertăţii copilului”
ADINA DUMITRACHE, distribuitor "Safe Kids GPS Locator"

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: