Cea mai populară zacuscă de pește. Rețeta pescarilor lipoveni

Cea mai populară zacuscă de pește. Rețeta pescarilor lipoveni

Suntem în septembrie, iar gospodinele au început deja pregătirile pentru iarnă. Şi cum în cămară nu trebuie să lipsească zacusca, mai jos vă prezentăm una dintre cele mai bune rețete, o specialitate a pescarilor lipoveni.

Zacusca e un preparat tipic Balcanilor. Numele este de origine slavă (zakuska), și înseamnă, în original, „gustare” sau „aperitiv”. Principalele ingredientele principale sunt vinetele coapte, gogoșarii sau ardeii roșii ori kapia, copți și ceapa tăiată. Opțional, se mai adaugă roșii, ciuperci, morcovi și neapărat condimente, precum foi de dafin, sare și piper.

Zacusca lipovenilor este cea mai bună

Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, familiile pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă.

E lucru știut însă că rușii lipoveni au o pasiune pentru a mânca bine și gustos. Iar în mai toate preparatele lor găsim pește. Ei  sunt cei care au creat o rețetă autentică de zacuscă cu pește deosebit de gustoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zacusca de peste pentru iarna are un gust unic. Este asemănătoare la gust cu o conservă de peste în sos tomat, dar mult mai sănătoasă.

Sursa foto: Arhiva EVZ.

Cea mai populară zacuscă a lipovenilor

Zacusca de vinete este, probabil, una din cele mai populare gustări de iarnă din România. Previzibil, fiind vorba de un preparat foarte îndrăgit, există multe şi gustoase variante. Cea mai gustoasă dintre reţetele de zacuscă cu vinete, spun gurmanzii, e cea preparată din legume coapte pe grătar.

Pentru rețeta pescarilor lipoveni aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 kg de peşte (somn sau şalău)
  • 200 ml ulei
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 0,5 kg roşii1 kg ardei roșu
  • 3-4 cepe
  • un pahar de vin
  • 2-3 foi de dafin
  • piper boabe şi sare.

Cum se prepară cea mai bună zacuscă de peşte

Peștele se curăță, se spală și se sărează, după care se taie felii și se prăjește ca atare în ulei încins. Ardeii se coc pe plită, apoi se curăță de pieliță și se taie mărunt, evitând sâmburii.

Separat, ceapa, morcovii şi pătrunjelul tăiate mărunt se călesc și ele în ulei. Roşiile se fierb și se pasează, se amestecă cu zarzavaturile călite și ardeii, se potrivesc de sare și se lasă să mai dea câteva clocote.

La final se adaugă peștele prăjit care între timp a fost curățat de oase și mărunțit, iar totul se mai lasă la fiert câteva minute, împreună cu restul condimentelor.

La final, oala se bagă în cuptorul încins dinainte și se mai lasă să clocotească 10 – 15 minute. Pentru iarnă, zacusca se pune în borcane sterile, închise bine, care se mai fierb o oră în baie de aburi.