Cea mai simplă și gustoasă ciorbă de post. Ingredientele se găsesc în orice bucătărie

Cea mai simplă și gustoasă ciorbă de post. Ingredientele se găsesc în orice bucătărie

Dacă ați ales să țineți post, uitați de preparatele din marile magazine și gătiți acasă. Există rețete simple și sănătoase pentru toate gusturile. Ciorba este printre preferatele românilor și poate fi delicioasă chiar dacă nu este cu carne.

Ciorba de cartofi cu tarhon este una dintre peferatele românilor. Este vorba despre cea clasică cu afumătură și smântână din belșug. Poate fi însă adaptată și pentru meniul de post. Este ușor și rapid de preparat, iar îngredientele să găsesc deja în majoritatea bucătăriilor.

Pentru a prepara această ciorbă aveți nevoie de un kilogram de cartofi (preferabil roșii ca să nu fie făinoși), o ceapă mare, un ardei gras, un morcov, o țelină mică (se poate înlocui cu pătrunjel sau păstârnac), trei roșii, o lunguriță de boia dulce (sau iute dacă vă place), sare, piper, oțet, două foi de dafin și tarhon (poate fi înlocuit cu pătrunjel verde dacă nu vă place aroma).

Mod de preparare

Modul de preparare este unul simplu. Legumele trebuie curățate. Cartorfii se taie cubulețe, iar ceapa, morcovul, țelina și ardeiul de toacă mărunt cu cuțitul. Roșiile se opăresc, se elimină coaja și apoi de toacă și ele mărunt. Într-o oală se călește apoi ceapa cam 5-6 minute, după care de adaugă morcovul, ardeiul și țelina. Se mai lasă totul ca înăbușit încă 2-3 minute. Se adaugă boiaua și imediat cam 1,5-2 litri de apă. Se pune puțină sare și se pun cartofii la fiert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oala se acoperă cu un capac pentru menținerea aromelor. Se lasă la fiert cam o jumătate de oră, după care se adaugă roșiile și foile de dafin. Se mai lasă pe foc 2-3 minute. Ciorba se drege apoi după gust cu sare, piper și puțin oțet aromatizat. La final se adaugă tarhonul. Dacă nu vă place aroma lui puteți să îl înlocuiți cu pătrunjel verde, potrivit lauralaurentiu.ro. 

Rețetă simplă

Un alt preparat de post pe bază de cartofi este salata orientală. Acesta este o alegere sănătoasă și hrănitoare. Poate fi preparată atât cu legume proaspete, cât și cu murături. În ambele variante, cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie cubulețe. Se adaugă castraveți, ridichi, ceapă (vede, albă sau roție) și măsline. Se drege după gust cu ulei, oțet sau lămâie, sare și piper. Dacă doriți să folosiți murături alegeți castraveți și gosoșari.