Cea mai îndepărtată galaxie, apărută acum 290 de milioane de ani, descoperită de telescopul James Webb

Cea mai îndepărtată galaxie, apărută acum 290 de milioane de ani, descoperită de telescopul James Webb Telescop NASA James Webb. Sursa foto: Juan Bautista Ruiz Páramo | Dreamstime.com

Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum, care a apărut la doar 290 de milioane de ani după Big Bang, a fost descoperită de telescopul spațial James Webb.

Kevin Hainline, de la Universitatea Arizona din SUA, a mărturisit că a fost copleșit de emoție când a primit confirmarea distanței galaxiei observate.

„Nu este genul de galaxie prevăzut de modelele teoretice şi de simulările pe calculator în Universul foarte timpuriu”, au precizat într-un comunicat cei doi cercetători implicaţi în descoperire, Stefano Carniani şi Kevin Hainline.

Galaxie veche de aproape 300 de milioane de ani, descoperită de telescopul James Webb

Aceasta e denumită de cercetători JADES-GS-z14-0.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform lui Hainline, în analogia cu un film de două ore reprezentând istoria Universului, această galaxie ar fi apărut în primele două minute și jumătate.

El a caracterizat-o drept extrem de luminoasă și suficient de mare, posibil să conțină urme de oxigen. Mai mult, având în vedere dimensiunea zonei examinate pentru a o găsi, există speranța că se vor descoperi și mai multe.

De la momentul său de lansare în decembrie 2021, telescopul a detectat deja galaxia cunoscută anterior ca fiind cea mai îndepărtată, JADES-GS-z13-0, care a apărut acum aproximativ 320 de milioane de ani după Big Bang.

Această descoperire reprezintă stabilirea unui nou record pentru telescopul spațial James Webb.

Lumina provenită de la această nouă galaxie a călătorit pe o durată de peste 13,5 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

Big Bang-ul a avut loc acum 13,8 miliarde de ani.

Galaxie: JADES-GS-z14-0.

Galaxie: JADES-GS-z14-0. Sursa foto: webb.nasa.gov

Masa sa e estimată e de sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui

Kevin Hainline susține că acest record e impresionant, dar ar putea fi doborât din nou. Acesta spune că ce contează cu adevărat e că Universul pare să fie plin de galaxii foarte luminoase.

El a explicat că noua galaxie este plină de stele, ceea ce este remarcabil având în vedere scurta perioadă de timp care a trecut între Big Bang și momentul observat.

Galaxia a fost identificată pentru prima dată în ianuarie 2023, datorită capacităților imagerului NIRCam.

Univers

Universul. Sursa foto: Pixabay

Totuși, confirmarea distanței sale a fost posibilă abia după observațiile efectuate cu un alt instrument al telescopului, spectrometrele NIRSpec, un an mai târziu.

Noua galaxie are o dimensiune de peste 1.600 de ani-lumină și se estimează că masa sa depășește câteva sute de milioane de ori masa Soarelui.

James Webb, la 1,5 milioane de kilometri de Pământ

James Webb, orbitează la aproximativ 1,5 milioane de kilometri distanță de Pământ. Acest telescop este folosit pentru observații de către cercetători din întreaga lume.

„Cantitatea de descoperiri făcute despre Universul tânăr în doar doi ani, de când telescopul a început să trimită datele sale ştiinţifice, este o nebunie”, a declarat Kevin Hainline.

Şi „sperăm că James Webb va continua să ne ofere rezultate ca acestea şi în deceniile următoare”, potrivi News.ro.