Ce este un „bubbletron”. Descoperiri despre particulele care au contribuit la apariția Universului

Ce este un „bubbletron”. Descoperiri despre particulele care au contribuit la apariția Universului Sursa: Pixabay

O echipă de cercetători a descoperit o serie de particule-cheie, considerate responsabile de modelarea forțelor Universului imediat după Big Bang și care au contribuit la configurația sa actuală.

În primele etape ale Universului, au avut loc cele mai cataclismice și energetice evenimente din istoria sa. Aceste energii au fost generate de expansiunea cosmosului și de fragmentarea forțelor fundamentale ale naturii.

Contribuția crucială a particulelor în formarea Universului

Potrivit unui nou studiu publicat pe 27 iunie în baza de date preprint arXiv, în acea fragmentare, au putut să apară mari bule care să se ciocnească între ele, generând energii care ar putea depăși chiar și cele mai avansate acceleratoare de particule construite de oameni.

Cercetătorii au scris că aceste energii impresionante ar fi putut inunda universul cu particule de materie întunecată, găuri negre microscopice și multe altele. Și numele dat acestor structuri ultra-energetice din universul timpuriu este „bubbletrons”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele fundamentale ale naturii - electromagnetismul, forța nucleară puternică, forța nucleară slabă și gravitația - nu sunt mereu atât de distincte. La energii ridicate, aceste forțe încep să se unifice. Această unificare poate fi deja observată în cei mai puternici colizori de particule, unde electromagnetismul și forța nucleară slabă se combină într-o forță „electroslabă” unită.

Însă unica perioadă în care Universul a avut energiile necesare pentru a face acest lucru a fost cu mai puțin de o secundă după Big Bang. Pe măsură ce cosmosul s-a răcit și a continuat să se extindă din această stare timpurie, forțele s-au separat într-o fază de traziție. Această separare ar fi putut fi fie lină și liniștită, ca atunci când gheța se topește în apă, fie extrem de violentă, ca atunci când apa fierbinte se transformă în vapori.

Cosmosul ar fi putut fi astăzi complet diferit

Dacă tranzițiile ar fi fost violente, atunci Universul ar fi putut fi temporar umplut cu bule gigantice, sugerează noul studiu. În afara acestor bule, forțele unificate au rămas neschimbate. Dar în interiorul bulelor, cosmosul ar fi fost complet diferit, cu forțele separate una de alta. În cele din urmă, aceste bule ar fi fost extinse și s-ar fi ciocnit, transformând complet universul în noua realitate.

Gândiți-vă la aceste bule ca la niște mingi mari, care s-au format în univers la început. Pe măsură ce aceste mingi s-au extins, ele au accelerat particulele din jur la viteze foarte mari. Când aceste particule s-au ciocnit între ele, s-a eliberat o cantitate mare de energie și au fost create noi particule. De asemenea, aceste bule s-au putut uni cu altele, ducând la formarea unor noi locuri în care să se creeze particule.

Cercetătorii au descoperit că „bubbletrons” ar fi putut atinge suficiente energii pentru a provoca apariția unor particule ipotetice de materie întunecată. Aceste particule ar fi avut masa și cantitatea necesare pentru a explica materia întunecată în Univers ce poate fi observată astăzi, potrivit livescience.com.