Ce tip de cafea trebuie să bei pentru a proteja creierul? Bolile Parkinson şi Alzheimer pot fi ținute la distanță

Ce tip de cafea trebuie să bei pentru a proteja creierul? Bolile Parkinson şi Alzheimer pot fi ținute la distanță Ceașcă de cafea. Sursa foto: Dreamstime.com

Majoritatea oamenilor beau cafea zilnic, ceea ce o face una dintre cele mai populare băuturi la nivel global. Oamenii de știință au demonstrat recent că atunci când bem anumite tipuri de cafea poate contribui la sănătatea creierului nostru.

Consumul de cafea poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, potrivit descoperirilor publicate în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience. Studiul a urmărit un eșantion de adulți timp de 10 ani și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au prezentat un declin cognitiv mai lent, o acumulare mai lentă de Aβ-amiloid și o probabilitate mai mică de apariție a bolii Alzheimer. Mai exact, oamenii de știință au demonstrat că consumul anumitor tipuri de cafea permit cafelei să țină la distanță declinul mental.

Consumul de cafea poate proteja împotriva bolii Alzheimer şi Parkinson

„Consumul de cafea pare să aibă o anumită corelație cu un risc scăzut de a dezvolta boala Alzheimer și boala Parkinson”, notează dr. Donald Weaver, care este co-director al Institutului Krembil Brain. Dr. Weaver mai sugerează că secretul beneficiilor cafelei pentru protejarea creierului nu constă în conținutul său de cofeină, ci în existența compușilor eliberați în procesul de prăjire a boabelor de cafea.

Cercetătorii au decis să analizeze efectele a trei tipuri de cafea: prăjire închisă cu cofeină, prăjire ușoară cu cofeină și prăjire închisă decofeinizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cafeaua prăjită închisă cu cofeină și cea decofeinizată au avut potențe identice în testele noastre experimentale inițiale. Așa că am observat devreme că efectul său protector nu se poate datora cofeinei”, spune coautorul studiului, dr. Ross Mancini, cercetător în chimie medicinală.

Cercetătorii au început să se concentreze asupra unui set de compuși numiți fenilindani, care se formează în timpul procesului de prăjire a boabelor de cafea și conferă cafelei aroma sa amară. Fenilindanii, mai degrabă decât orice alți compuși înrudiți cu cafea, par să inhibe amalgamarea tau și beta-amiloid. Acestea sunt proteine toxice, dintre care acumularea excesivă în creier este un factor cheie în afecțiunile neurodegenerative precum Alzheimer și boala Parkinson.

Se pare că un timp mai lung de prăjire face ca boabele de cafea să producă mai mulți fenilindani. Acest lucru sugerează că cafeaua prăjită închisă la culoare – indiferent dacă este obișnuită sau decofeinizată – are cel mai puternic efect protector asupra creierului.

Cinci moduri în care cafeaua ar putea fi bună pentru creier

Cafeaua poate încetini progresul bolii Alzheimer: Un studiu din Florida a descoperit că, atunci când persoanele în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare au fost testate inițial și apoi din nou doi până la patru ani mai târziu, cei cu cofeină în sânge – echivalent cu aproximativ 3 căni de cafea – au fost mult mai puțin probabil să fi dezvoltat Alzheimer în general. boala.

Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult: Un studiu la scară largă care a implicat peste 400.000 de adulți în vârstă a constatat că bărbații care beau 2 căni de cafea pe zi trăiau cu 10% mai mult decât cohortele lor fără cafea. În rândul femeilor, cifra era și mai mare; băutorii de cafea au trăit în medie cu 13% mai mult decât colegii lor fără cofeină.

Cafeaua poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson și poate reduce simptomele vizibile dacă o aveți deja: Studiile au arătat că băutorii de cafea sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boala Parkinson și, pentru cei care suferă de această boală, s-a descoperit că consumul de cafea ajută la simptomele mișcării, cum ar fi tremorurile.

Cafeaua poate preveni demența: Experimentele pe animale au descoperit că cofeina poate perturba adenozina, o substanță chimică celulară care poate declanșa o reacție în lanț care duce la o perturbare a funcției neuronilor, neurodegenerare și eventual demență.

Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți neuroprotectori disponibile: În timp ce lucruri precum afinele și rodiile sunt cel mai adesea apreciate pentru conținutul lor de antioxidanți, se pare că ceașca noastră de dimineață de cafea este plină de antioxidanți. Cercetările au descoperit că este sursa numărul unu de antioxidanți în dieta majorității oamenilor, cu o marjă mare, informează doctorulzilei.ro.