Cafeaua are beneficii asupra organismului doar atunci când este preparată corect. Rețeta simplă și sănătoasă, recomandată de medici
- Ramona Rotaru
- 14 ianuarie 2023, 07:01
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, asta datorită proprietăților sale de energizare. Boabele de cafea au multe beneficii asupra sănătății noastre, însă trebuie să știm cum să le preparăm pentru a nu le distruge proprietățile. Iată cum ne recomandă specialiștii să preparăm cafeaua pentru ca ea să fie una sănătoasă.
Cafeaua are multe beneficii pentru sănătate, ea fiind recomandată și în cazul unor boli, cum ar fi diabetul de tip 2. Consumul în cantități controlate ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Licoarea poate să ne prelungească viață, ne crește performantele sportive și intelectuale, dar are și un efect protector asupra creierului.
Pentru a putea avea toate aceste beneficii asupra organismului, cafeaua trebuie preparată corect. De-a lungul timpului au fost efectuate multe studii pentru a descoperi cea mai bună rețetă. Unul dintre acestea a fost efectuat în Norvegia. Cercetătorii au urmărit obiceiurile de consum a aproximativ 500.000 de persoane, timp de 20 de ani. Datele obținute au arătat faptul că, un consum moderat de cafea filtrată, scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Studiu realizat pe modul în care consumăm cafeaua a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology. În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au analizat modul în care afectează sănătatea prepararea necorespunzătoare a cafelei. Există o legătură puternică între modul în care pregătim licoarea și riscul crescut la atacuri de cord sau deces. Datele obținute de aceștia arată că folosirea unui filtru ajută la eliminarea substanțelor care cresc colesterolul din sânge.
Cafeaua nefiltrată este o băutură ce favorizează creșterea colesterolului total, dar și a celui din sânge. Consumul licorii astfel poate duce la boli severe ale inimii.
Cum preparăm o cafea sănătoasă
Studiul referitor la modul în care consumăm cafeaua realizat în Norvegia a avut un eșantion de 508.747 de bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Cercetătorii au monitorizat participanții aproximativ 20 de ani, în perioada 1985 - 2003.
„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și longevitatea”, a declarat autorul studiului, profesorul Dag S. Thelle de la Universitatea din Gothenburg.
La începutul studiului, participanții au completat un chestionar în care au precizat cantitatea de cafea consumată zilnic și tipul acesteia. În chestionar, participanții au oferit informații cu privire la înălțime, greutate, activitate fizică, educație, tensiune arterială, colesterol și consumul de tutun. Aceste informații au ajutat oamenii de știință să observe modul în care cafeaua favorizează apariția bolilor de inimă.
Mai bine de jumătate din participanții la studiu, 59%, au preferat cafeaua filtrată, iar 20% au consumat cafeaua nefiltrată. 9% din participanți au mers pe consumul ambelor variante, iar 12% nu au consumat deloc cafea în cele aproximativ două decenii de studiu. 46.341 de persoane au murit până în 2003, atunci când s-a încheiat studiul. Potrivit datelor obținute de oamenii de știință, 12.621 au murit de boli cardiovasculare, 6.202 dintre aceștia în urma unui atac de cord.
După cei 20 de ani de studiu, cercetătorii au descoperit asemănări în ceea ce privește consumul de cafea al participanților. Cafeaua nefiltrată nu crește riscul de decese în comparație cu abținerea de la consumul licorii maronii. Excepție de la regulă fac bărbații cu vârste de peste 60 de ani, în cazul acestora consumul de cafea nefiltrată ducând la deces din cauza bolilor de inimă.
„Constatarea că cei care beau băutura filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau deloc cafea nu a putut fi explicată prin nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Așadar, credem că această observație este adevărată”, a mărturisit profesorul Thelle.
De-a lungul celor 20 de ani de studiu, participanții mai tineri și-au schimbat obiceiurile și modurile de a consuma cafeaua. În timp ce unii au trecut de la cea nefiltrată la cea filtrată, bărbații mai în vârstă nu au fost dornici să schimbe obiceiurile de consum.
În urma cercetărilor, oamenii de știință au ajuns la o concluzie. Consumul de cafea nu este periculos pentru sănătate, ba mai mult, cafeaua filtrată băută zilnic este mai sănătoasă decât lipsa cofeinei. Cei care obișnuiesc să consume cafea filtrată, au cu 15% mai puține riscuri de deces din cauza bolilor cardiovasculare. În cadrul studiului, numărul cel mai mic de persoane decedate a fost înregistrat în cazul persoanelor care consumă între una și patru cești de cafea filtrată pe zi. Oamenii de știință care au realizat studiul din Norvegia spun că nu pot dovedi dacă cafeaua a fost benefică pentru participanții la studiu, însă efectele pozitive ale consumului acesteia se datorează conținutului bogat în antioxidanți, inclusiv polifenoli, potrivit medicalxpress.com.