Factorii care favorizează apariția bolii Alzheimer și metode prin care poate fi prevenită demența. Concluziile celui mai recent studiu

Factorii care favorizează apariția bolii Alzheimer și metode prin care poate fi prevenită demența. Concluziile celui mai recent studiu Sursa: Dreamstime.com

Un grup de cercetători din SUA și Suedia au analizat posibilele cauze ale apariției afecțiunii Alzheimer, iar descoperirile lor vin să pună la îndoială teoriile dominante deja existente.

Noile studii efectuate la Universitatea din Cincinnati din SUA vin să demonstreze că afecțiunea Alzheimer este provocată de apariția unui declin la nivelul anumitor proteine din organism.

Un nou studiu vine să explice motivul apariției bolii Alzheimer

Rezultatele studiului, coordonat de Alberto Espay și Andrea Sturchio în parteneriat cu Institutul Karolinska din Suedia, au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease.

Astfel, oamenii de știință au analizat proteina amiloid-beta, cea care  îndeplinește, de regulă, funcțiile la nivelul creierului sub o formă solubilă, asta însemnând că proteina în cauză se dizolvă în apă. Alteori aceasta ajunge să se întărească și să se adune în „grămezi”, numite în medicină plăci amiloide.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vreme de peste un secol, s-a considerat că boala Alzheimer ar fi fost cauzată de o acumulare a acestor plăci amiloide în encefal, însă cercetătorul Espay și colegii săi au demonstrat că plăcile sunt doar o consecință a nivelurilor de amiloid-beta sub formă solubilă care ajung să scadă la nivelul creierului.

Starea de tensiune a organismului, cauza apariției afecțiunii Alzheimer

Scăderea nivelului proteinei amiloid-beta este datorată condițiilor de stres biologic, metabolic ori infecțios, care duc la transformarea în respectivele plăci amiloide anormale.

„Paradoxul este că atât de mulți dintre noi acumulează plăci în creier pe măsură ce îmbătrânim, și totuși foarte puțini dintre noi care au plăci vor dezvolta demență. Totuși, plăcile rămân în centrul atenției pentru că au legătură cu dezvoltarea de biomarkeri și strategii terapeutice”, a argumentat profesorul de neurologie Espay, de la UC College of Medicine.

Boala Alzheimer poate fi prevenită

Mai mult, studiile au arătat că, în realitate, un nivel de bază de amiloid-beta în formă solubilă în creier mai mare de 270 picograme pe mililitru ar permite organismului să rămână sănătos din punct de vedere cognitiv, indiferent de numărul de plăci amiloide din encefal.

Anterior, cercetările au arătat că indiferent de acumularea de astfel de plăci în creier, oamenii cu niveluri mari de amiloid-beta în formă solubilă erau normali din punct de vedere cognitiv, în vreme ce persoanele cu niveluri scăzute prezentau un risc mai mare de a suferi de tulburări cognitive.

„Am descoperit că indivizii care acumulează deja plăci în creier și care sunt capabili să genereze niveluri ridicate de amiloid-beta solubil au un risc mai redus de demență într-un interval de trei ani. Este chiar foarte logic, dacă te rupi de prejudecățile pe care le-am creat atât de mult timp, faptul că un proces neurodegenerativ este cauzat de ceva ce pierdem, amiloid-beta, în loc de ceva ce acumulăm, plăcile amiloide. Degenerarea este un proces de pierdere”, a conchis profesorul Alberto Espay, conform Doctorul Zilei.