Evenimentul Zilei > Social > Ce se va construi în Capitală până în 2025: concurs de soluții
Ce se va construi în Capitală până în 2025: concurs de soluții

Ce se va construi în Capitală până în 2025: concurs de soluții

Primăria Capitalei va organiza pe 21 martie un concurs de soluţii la care arhitecţi şi birouri de arhitectură îşi vor prezenta modul propriu de revizuire a Planului Urbanistic General (PUG) a Bucureștiului.

Municipalitatea are PUG expirat de la sfârșitul anului trecut, iar autoritățile au început să prelungească planurile urbanistice zonale și autorizațiile de construcție pe baza vechiului plan care a fost elaborat acum 10 ani. Asta, deși arhitecții spun că acest lucru nu ar fi legal.
Elaborarea și aprobarea noului Plan va dura aproximativ trei ani, potrivit arhitectului -șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, asta chiar dacă Executivul a decis recent că un PUG expirat poate fi prelungit maximum doi ani. “Potrivit legii, odată de PUG-ul a expirat nu se mai poate autoriza nici o construcție și nu se mai poate vota în consiliu nici un Plan Urbanistic Zonal.
Ceea ce se întâmplă în Capitală în prezent este neconform cu legea”, a explicat arhitectul Vlad Carvarnali, membru al Ordinului Arhitecților din România Filiala București. Dacă acesta va fi gata în 2014, noul PUG va fi stabili ce se va putea construi în Capitală până în 2025.
Dezbatere publică, în 2012

La desemnarea soluţiilor câştigătoare de revizuire a PUG, aspectele tehnice vor conta în proporţie de 80%, iar cele financiare, de 20%, iar juriu care va alege câștigătorul va fi alcătuit din 23 de specialiști, potrivit reprezentanțiilor Primăriei Capitalei. Prima fază va dura 12 luni şi va cuprinde: actualizarea datelor planului aşa cum au fost amendate până la 31 decembrie 2010; auditul ce include analiza şi evaluarea stadiului dezvoltării oraşului; dezbaterea publică a formei sintetizate a PUG şi a auditului.
Etapa a doua va dura 18 luni: elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti; elaborarea Regulamentului Local de Urbanism al orașului şi dezbaterea publică pentru noul plan şi pentru regulament. 
Ultima etapă, care va dura şase luni, va consta în obţinerea avizelor în vederea aprobării documentaţiei.
Planul Urbanistic General stabiliește, printre altele,  modul de utilizare a terenurilor din intravilan, zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice,  formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor.