Ce se întâmplă dacă România trece de 10.000 de cazuri. Nelu Tătaru a făcut anunțul chiar acum

Ce se întâmplă dacă România trece de 10.000 de cazuri. Nelu Tătaru a făcut anunțul chiar acumNelu Tătaru, informator al Securității încă de pe băncile școlii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu noi precizări privind măsurile ce vor fi luate în contextul evoluției pandemiei de coronavirus.

Întrebat dacă va fi impusă carantina în toată România, Nelu Tătaru a răspuns că „vorbim de câteva zile desore acest lucru”.

„Încă suntem într-un moment în care putem gestiona lucrurile pentru a nu se ajunge la lockdown nici măcar după alegerile parlamentare.

Nu urmărim şi nu cred că vom avea un lockdown, dar noi va trebui, fiecare dintre noi, prin componenta noastră pe care o putem aduce, prin acest efort, să nu ajungem nici măcar la anumite carantinări de localităţi. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicală. Este şi o parte a populaţiei civile. Sunt nişte reguli care trebuie respectate”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a subliniat că totul va fi diferit dacă sistemul medical va fi colmatat.

Întrebat dacă nu se va impune lockdown-ul nici dacă România va trece de 10.000 de cazuri pe zi, Ministrul Sănătății a spus că totul depinde de sistemul sanitar și de nivelul de răspuns al acestuia.

„Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000, dacă acel prag de 10.000 sunt  simptomatici, sunt izolaţi, sunt carantinaţi sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical. Atunci va fi diferit”, a mai declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

România, paralizată! Scenariul negru luat în calcul de Guvernul României. Milioane de români vor suferi

Guvernul a anunțat că se va reuni într-o nouă ședință astăzi, 5 noiembrie, pe ordinea de zi fiind mai multe proiecte. Cele mai importante sunt măsurile ce vor fi luate în contextul evoluției pandemiei de coronavirus în România.

Guvernul ar putea adopta joi şi hotărârea referitoare la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se stabileşte portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.

Luni, CNSU a aprobat în acest sens Hotărârea nr. 51.

„Prin această Hotărâre  a fost propusă modificarea valorii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. CNSU propune ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie în toate localităţile din judeţele în care incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, iar în judeţele în care rata de incidenţă este mai mică de 1,5 purtarea măştii să fie obligatorie la nivelul localităţilor unde incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori”, a informat Guvernul.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

„Asta va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în hotărâre de guvern. Vom face şedinţă de guvern joi şi, cel mai probabil, joi vom adopta modificarea la hotărârea privind starea de alertă”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Totodoată, potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul ședinței de urgență de la Guvern care a avut loc miercuri seara, autoritățile au discutat inclusiv varianta de limitare a circulației pe timp de noapte în Capitală, precum și de purtarea măștii în toată țara, indiferent de rata de incidență sau de scenariile în care se încadrează fiecare județ în parte. Măsurile ar putea fi aprobate astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News