Ce sărbătorim pe 9 mai? Independența României, rușii în Berlin sau Ziua Europei?

Ce sărbătorim pe 9 mai? Independența României, rușii în Berlin sau Ziua Europei? Sursa: Arhiva EVZ

Printr-un ciudat sincretism mulți dintre noi nu mai știm ce serbăm pe 9 sau 10 mai. Reluăm datele, strict istoric:

- Pe 9 mai 1866 prințul Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen a intrat în țară prin portul Drobeta-Turnu Severin, prima casă în care a intrat fiind actualmente bibliotecă. Ajuns în București pe 10 mai 1866 depune jurământul în Parlament pe legile țării.

Pe Dealul Mitropoliei în fața lui ÎPS Nifon, mitropolitul Ungrovlahie, colonelul Haralambie citește formula de jurământ românesc comunicată prințului în traducere franțuzească: „Jur de a păzi legile României; de a menține drepturile sale și integritatea teritoriului.”. După care prințul Carol, cu mâna dreaptă pe Evanghelie, a rostit în românește, cu voce fermă: Jur!

-Pe 9 mai 1877, Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu ca răspuns la interpelarea deputatului Nicolae Fleva, a proclamat independența României în uralele Adunării Deputaților. Pe 10 mai 1877 Senatul a votat moțiunea, Independența României, iar după aceea s-a format o procesiune cu calești și torțe prin tot Bucureștiul

Ne puteți urmări și pe Google News

-Pe 10 mai 1881, la patru ani de la proclamarea independenţei faţă de Imperiul otoman, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Carol I a fost încoronat Rege al Românei.

- Pe 9 mai 1945 Ziua Victoriei. Actul de predare militară a Germaniei naziste a fost semnat pentru prima dată 7 mai la Reims, ora la 02:41. La solicitarea expresă a lui Stalin Germania a mai semnat un document de predare la 8 mai 1945 la Karlshorst , Berlin. Guvernul sovietic a anunțat victoria la începutul zilei de 9 mai după ceremonia de semnare de la Berlin (după miezul nopții, deci pe 9 mai ora Moscovei).

- 9 mai 1950. Ziua Europei - de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman se sărbătorește pacea și unitatea în Europa. În cadrul unui discurs ținut la Paris, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

 Cred că 9 mai este una dintre cele mai erogene sărbători europene. Bine că mai avem opțiuni. Dacă mai adăugăm că în aceeași zi s-a născut celebrul fotbalist Nicolae Dică, orice român are ce să serbeze! Unii ca mine cu independența, alții cu lacrimile în ochi după ruși, alții cu UE-ul!

Doamne ajută, țara e în sărbătoare! Lăsând gluma la o parte, astăzi România împlinește 144 de ani de când s-a declarat indepententă!