Ce pregătește Putin. Trupele ruse vor „asigura ordinea publică” în Belarus

Ce pregătește Putin. Trupele ruse vor „asigura ordinea publică” în Belarus

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarus, iar Vladimir Putin s-a angajat să trimită trupe de menţinere a ordinii în Belarus dacă vor fi necesare pentru reprimarea protestelor.

Trupele Gărzii naţionale din Rusia vor putea fi desfăşurate în Belarus „pentru a asigura ordinea publică” conform unui acord încheiat vineri şi care a fost făcut public de guvernul belarus, relatează dpa.

În Belarus au existat proteste în masă împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în fiecare weekend de la alegerile prezidenţiale contestate din urmă cu cinci luni.

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarus, iar Putin s-a angajat să trimită trupe de menţinere a ordinii în Belarus dacă vor fi necesare pentru reprimarea protestelor, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, a condus Belarus - o fostă republică sovietică din estul Europei care se învecinează cu statele UE Polonia, Lituania şi Letonia - timp de peste un sfert de secol.

Uniunea Europeană a refuzat să-l recunoască drept preşedinte actual al Belarus, afirmând că alegerile de la 9 august „nu au fost nici libere, nici corecte”.

În egală măsură, Statele Unite „nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului”, a declarat Departamentul de Stat american după ce liderul de la Minsk acesta a depus jurământul în secret pentru cel de-al şaselea mandat de şef al statului, în luna septembrie.

„Alegerile de la 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. Rezultatele anunţate au fost fraudate şi nu conferă nicio legitimitate”, a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane într-o declaraţie remisă agenţiei France Presse.

Washingtonul a lansat un apel la „dialog national” care să le permită bielorușilor „să se bucure de dreptul lor de a-şi alege conducătorii prin alegeri libere şi corecte şi sub observaţie international”.

„Eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept şi încetarea represiunii împotriva cetăţenilor care manifestează paşnic trebuie să fie o primă etapă spre un dialog naţional sincer”, a adăugat Departamentul de Stat al SUA

Zeci de mii de protestatari au fost reţinuţi de la alegeri, potrivit unei evaluări a ONU.