LE MONDE: În Belarus, o demonstrație din apropierea unui loc simbolic pentru opoziție a fost dispersată
- Iuliu Vlădescu
- 3 noiembrie 2020, 01:30
Potrivit ONG-ului specializat Viasna, cel puțin 120 de persoane au fost arestate duminică, în principal la Minsk.
Duminică, 1 noiembrie, poliția din Belarus a împrăștiat manifestanții și a făcut arestări lângă un loc emblematic pentru represiunile staliniste și extrem de simbolic pentru opoziția față de președintele Aleksandr Lukașenko, la marginea Minskului.
Potrivit unei jurnaliste AFP aflată la fața locului, arestările au avut loc într-un câmp din apropierea pădurii Kurapati, în nord-estul capitalei, unde zeci de mii de oameni au fost executați în timpul terorii staliniste din anii 1930 și 1940. Dube de închisoare au fost desfășurate și s-au auzit explozii de grenade asurzitoare. Anterior, poliția trăsese focuri de avertizare pentru a dispersa mulțimea. Potrivit ONG-ului specializat Viasna, cel puțin 120 de persoane au fost arestate, în principal la Minsk.
De la sfârșitul anilor 1980, zona împădurită Kurapati a devenit principalul loc de comemorare a crimelor URSS în Belarus. Este, de asemenea, un loc simbolic al opoziției față de domnul Lukașenko, acuzat în mod regulat de elogierea perioadei sovietice.
Duminică, potrivit jurnaliștilor AFP, între 20.000 și 30.000 de oameni au defilat la Minsk pentru a cere plecarea președintelui Lukașenko. Unii dintre manifestanți nu au reușit să ajungă în zona Kurapati din cauza numeroaselor forțe de poliție desfășurate. „Plecaţi, tu și polițiștii tăi antirevoltă!”, scandau protestatarii, adresându-se lui Lukașenko.
De la realegerea sa contestată la scrutinul prezidenţial din 9 august, șeful statului, în vârstă de 66 de ani şi de 26 la putere, s-a confruntat cu o mișcare istorică de protest care reunește zeci de mii de manifestanți în fiecare săptămână, în ciuda violenței poliției și a miilor de arestări. După aproape trei luni de protest, situația pare să fie într-un impas în fața refuzului președintelui Lukașenko de a părăsi puterea.
Principala adversară în exil, Svetlana Tihanovskai, a convocat săptămâna aceasta o grevă națională pentru a face puterea să cedeze. Dar mișcarea, confruntată cu presiunile, nu a dus la o paralizie a economiei, în mare măsură controlată de stat. În schimb, a fost urmată de mai multe proteste studențești.
„Suntem foarte obosiți. Când demonstrăm, suntem bătuți. Când facem grevă, suntem concediați. De asemenea, copiii ne sunt daţi afară din universități”, oftează Iakov, un protestatar de 51 de ani, care nu a dorit să-și dea numele de familie. Acest inginer spune că se simte „abandonat de Occident și de Tihanovskaia”, afirmând că așteaptă de la acesta din urmă la „acțiuni mai decisive”, în special sancțiuni economice consolidate împotriva Minskului.
Până în prezent, Uniunea Europeană a sancționat 40 de oficiali belaruşi pentru rolul lor în frauda electorală din august și reprimarea protestelor. De asemenea, liderii europeni au fost de acord să-l pedepsească direct pe Aleksandr Lukașenko.
În această săptămână, președintele Lukașenko a făcut mai multe modificări în aparatul său de securitate, numind doi noi oficiali în fruntea Ministerului de Interne și a Poliției din Minsk. De asemenea, el a ordonat forţelor de ordine să îi reprime pe critici și le-a cerut „să nu ia prizonieri”. Autoritățile avertizaseră anterior că ar putea recurge la „muniție reală” împotriva demonstranților.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR