Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce pandemie ne paște după Covid-19?! Există o metodă să o evităm
Ce pandemie ne paște după Covid-19?! Există o metodă să o evităm

Ce pandemie ne paște după Covid-19?! Există o metodă să o evităm

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, avertizează că pandemia de Covid-19 nu va fi ultima din istorie și că ar trebui să urmăm niște pași clari pentru a evita un dezastru în viitor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că Covid-19 nu va fi ultima pandemie care lovește umanitatea atâta timp cât noi nu putem învăța din greșeli. Șeful OMS susține că ar fi câteva metode prin care am putea evita o nouă pandemie, dar pentru trebuie să înțelegem unde s-a greșit și să remediem situația.

Ce putem învăța din pandemia Covid-19?

„De prea mult timp, lumea a operat un ciclu de panică şi neglijenţă. Aruncăm bani într-un focar şi, când se termină, uităm de asta şi nu facem nimic pentru a-l împiedica pe următorul. Acest lucru este periculos de miop şi dificil de înţeles”, a spus șeful OMS.

Raportul anual al Global Preparedness Monitoring Board sugerează că nimeni nu era pregătit pentru o astfel de pandemie globală.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt o realitate a vieţii.

Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planetă”

Orice efort de îmbunătăţire a sănătăţii umane este condamnat dacă nu abordează interfaţa critică dintre oameni şi animale şi ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice, care face ca pământul nostru să fie mai puţin locuibil”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Consecințe pe termen lung

Noul coronavirus a ucis cel puţin 1,75 milioane de oameni şi aproape 80 de milioane de cazuri au fost înregistrate de la izbucnirea focarului în China, în decembrie anul trecut, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

„În ultimele 12 luni, lumea noastră a fost dată peste cap. Impactul pandemiei depăşeşte cu mult boala însăşi, cu consecinţe de anvergură pentru societăţi şi economii.

Această criză a coronavirusului nu ar fi trebuit să fie o surpriză, având în vedere avertismentele repetate.

Trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile pe care ni le oferă pandemia”, a concluzionat șeful OMS, conform Digi24.