Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce mănânci când eşti însărcinată?
Ce mănânci când eşti însărcinată?

Ce mănânci când eşti însărcinată?

Alimentaţia corectă în timpul sarcinii este importantă atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Esenţial este ce mănânci, nu cât mănânci, spun nutriţioniştii care atrag atenţia că excesul de kilograme din timpul sarcinii este dăunător.

Deşi o gravidă are nevoie de 300 de calorii în plus faţă de aportul normal, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când copilul se dezvoltă mai rapid, acele calorii ar trebui să provină din alimente cu un bogat conţinut nutritiv, astfel încât ele să contribuie la creşterea copilului şi nu la sporirea greutăţii mamei.
Multe dintre gravide se întreabă, adesea, de ce este normal ca pe durata sarcinii să ia în greutate între 12 şi 16 kilograme, din moment ce, la naştere, copilul are aproximativ un sfert din această greutate. Deşi pot varia de la o femeie la alta, kilogramele adăugate pe timpul sarcinii ar trebui să fie distribuite, în principiu, după cum urmează:
3,4 kg – greutatea medie a copilului
3,17 kg – proteinele, grăsimile şi alţi nutrienţi acumulaţi în timpul sarcinii
1,8 kg (l) – mai mult sânge
1,8 kg (l) – alte fluide
0,906 kg – din creşterea sânilor
0,906 kg – din lărgirea uterului
0,906 kg – lichidul amniotic
0,68 kg – placenta
Copilul este ceea ce mănânci

Când sunteţi însărcinată, trebuie să ştiţi că ceea ce mâncaţi şi beţi este principala sursă de alimentaţie pentru copil. De fapt, legătura dintre ceea ce consumaţi şi sănătatea copilului dumneavoastră este mult mai puternică decât vă puteţi imagina. De aceea, primul avertisment lansat de către doctori vine să demonteze mitul potrivit căruia un pahar de vin sau de bere nu dăunează copilului în timpul sarcinii. ”Nicio cantitate de alcool, fie ea cât de mică nu trebuie considerată inofensivă în timpul perioadei de graviditate”, spun medicii.
De asemenea, mâncarea în plus pe care o consumaţi în timpul sarcinii nu trebuie să fie ”goală” de calorii, ci ar trebui să vă furnizeze toţi acei nutrienţi de care are nevoie copilul dumneavoastră pentru a se creşte armonios în faza intrauterină. De exemplu, calciul contribuie la formarea şi dezvoltarea oaselor şi a dinţilor, de aceea trebuie să asiguraţi o cantitate suficientă atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru bebeluş.
Proporţiile pot varia şi în funcţie de tipul de sarcină, mai ales dacă este vorba despre gemeni sau tripleţi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: