Evenimentul Zilei > Actualitate > Plagiatul, o istorie a ruşinii. Când oamenii mari sunt acuzaţi că fură ideile altora
Plagiatul, o istorie a ruşinii. Când oamenii mari sunt acuzaţi că fură ideile altora

Plagiatul, o istorie a ruşinii. Când oamenii mari sunt acuzaţi că fură ideile altora

Acuzaţiile recente de plagiat din România - care urcă până "la vârf", la premierul Victor Ponta - se înscriu într-o listă lungă de scandaluri care au zguduit lumea politică pe întreg mapamondul

Scandalurile legate de plagiat în lumea politică nu s-au inventat prin „cazul Mang„, nici nu au început cu acuzaţiile care i se aduc, de ieri, lui Victor Ponta. Lumea politică din întreaga lume a fost zguduită, de-a lungul timpului, de ruşinoase dovezi de furt intelectual, care au atins cele mai înalte niveluri.
Preşedintele Barack Obama, de exemplu, a trebuit să de explicaţii de ce nu a dat drept sursă un alt politician după ce a rostit un pasaj dintr-un discurs pe care acesta îl ţinuse deja cu ani în urmă. Dar, uneori, în ţări ca Germania, de exemplu, acuzaţiile de plagiat se lasă cu demisii din funcţii publice, fără drept de apel.
Baronul Cut-and-Paste
Cel mai recent scandal internaţional legat de acest subiect îl are în centru pe fostul ministru al Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg. Acesta a fost nevoit să-şi dea demisia, în 2011, după ce a fost prins că a furat opera altora.
Acuzaţia: Guttenberg a copiat pasaje întregi pentru teza sa de doctorat. Un profesor de Drept la Universitatea din Bremen a luat însă la puricat lucrarea, comparând pasaje pe Internet.
A reieşit că mai mult de jumătate din cele 475 de pagini ale lucrării erau opera altor autori. Imediat, presa germană l-a botezat pe Guttenberg  „Baronul Cut-and-Paste” (aluzie la originile sale aristocratice), „Copyberg” sau „Googleberg”.
I-a fost retras titlul de doctor. Lovitura de imagine a fost însă cu atât mai mare cu cât Guttenberg era considerat un candidat puternic pentru postul de cancelar al Germaniei, pe viitor.
Într-o dovadă de simţ al onoarei, totuşi, în cadrul unei conferinţe de presă de după demisie, fostul ministru a spus că experienţa prin care a trecut cu plagiatul a fost „cel mai dureros moment din viaţă”.
Discursul lui Obama
În 2008, înainte să devină cel mai puternic lider al lumii, Barack Obama a trebuit să dea explicaţii pentru un discurs ţinut în campania pentru nominalizarea din partea democraţilor la preşedinţie. Discurs care semăna izbitor cu o cuvântare ţinută de alt politician.
Obama a fost acuzat de contracandidatul său din partid, Hillary Clinton, că nu este credibil, deoarece a furat ideile rostite de guvernatorul statului Massachusettes, Patrick Deval. Ambele discursuri conţineau tirade în jurul unor faimoase citate din partea altor lideri americani – ca faimoasa „I have a dream!” („Am un vis!”) a lui Martin Luther King. Doar că discursul lui Deval fusese ţinut cu doi ani înainte.
Totul a fost rezolvat însă amiabil, Deval declarând că el este prieten cu Obama, iar acesta din urmă cerându-şi scuze public pentru că nu l-a menţionat ca şi co-autor al speech-ului. Totodată, Obama a spus că Deval i-a trimis personal pasajul respectiv, ca să-l folosească, şi a catalogat atacul contracandidatului său drept unul „absurd şi disperat”.
Biden, urmărit de ce a făcut în facultate
Nu doar Barack Obama a fost acuzat că a furat ideile altora în SUA. Vicepreşedintele american Joe Biden a fost, încă din anii 80, sursă pentru articole pe această temă în presa americană.
De altfel, campania sa din 1988 pentru nominalizarea la preşedinţie a avut mult de suferit după ce a ieşit la iveală că a picat un curs de Drept pentru că a plagiat. Profesorii de la facultate au demonstrat demonstrat că 5 din cele 15 pagini ale unei teze semnate de Biden erau furate cuvânt cu cuvânt dintr-un articol de Drept.
Mai mult, s-a demonstrat că Biden a copiat mai multe discursuri de campanie, aparţinând liderului Partidului Laburist din Marea Britanie, Neil Kinnock, sau lui Robert F. Kennedy.
Martin Luther King, acuzaţii postmortem
După moartea celui mai faimos activist pentru drepturile afroamericanilor, o serie de pete au început să se contureze pe imaginea imaculată pe care comunitatea negrilor din SUA i-a creat-o lui Martin Luther King. Plagiatul ar fi însoţit mai toată cariera activistului pentru drepturile omului. Şi, potrivit site-ului plagiarismtoday.com, acuzaţiile nu se rezumă la un caz singular. Există chiar un „istoric” al acuzaţiilor, care se întinde pe decenii după asasinarea acestuia.
Primele semne au fost descoperite în lucrarea sa de doctorat  – aparent, un subiect sensibil peste tot în lume. Universitatea unde a studiat King a admis că teza sa doctorală a fost, în mare parte, un furt. A existat chiar şi o anchetă internă în acest caz.
În ciuda dovezilor, însă, nimeni nu a cerut ridicarea postmortem a titlului de doctor, motivându-se că Dr. King a adus servicii imense lumii.
Cu toate acestea, potrivit presei internaţionale, nu doar teza de doctorat a fost un plagiat. Multe dintre prelegerile sale şi lucrările din studenţie au fost parţial copiate, lucru recunoscut de comunitatea academică care se ocupă de studierea activităţii lui King.
Un plagiat pentru războiul din Irak
Plagiatul este sancţionat în Occident în majoritatea cazurilor atunci când vine vorba de persoane publice. Însă un caz petrecut în 2003 în Marea Britanie a ridicat întrebări despre ce se poate face când în miezul unui astfel de furt se află o instituţie complexă, ca întreg, cum este guvernul britanic.
Guvernul Marii Britanii, condus pe atunci de Tony Blair, a lansat public un raport legat de războiul din Irak, care a fost prezentat drept „un material axat pe informaţii ale serviciilor secrete”. Dar care, de fapt, s-a dovedit a fi întocmit după un articol aparţinând unui doctorand, lucrare ce se găsea şi pe web. 
„Downing Street s-a acoperit ieri seară de ruşine în faţa întregii lumi, după ce s-a descoperit că fragmente extinse din dosarul guvernamental privind situaţia din Irak au fost luate din articole academice, unele dintre ele publicate chiar şi cu ani în urmă”, scria, în 2003, „The Guardian”.
Nimeni nu a fost însă tras la răspundere. De altfel, raportul, alături de alte documente întocmite în aceeaşi perioadă, a fost folosit pentru a justifica intervenţia în Irak din partea trupelor britanice.