Evenimentul Zilei > Justitie > Cazul Caracal schimbă legislația. Decizia naște controverse uriașe. News Alert
Cazul Caracal schimbă legislația. Decizia naște controverse uriașe. News Alert

Cazul Caracal schimbă legislația. Decizia naște controverse uriașe. News Alert

De la sfârșitul lunii, polițiștii vor avea mai multă autoritate. Atunci intră în vigoare un act normativ care le dă dreptul să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor. 

Începând cu data de 26 ianuarie, conform Legii nr. 192/2019, polițiștii vor avea mult mai multă putere. Concret,  vor putea intra în locuințe fără acordul proprietarilor, în cazul în care are indicii că acolo s-ar putea afla victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii –dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată.

De asemenea, polițiștii poate pătrunde în orice locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei infracțiuni sau dacă au informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist. Noua lege stabilește și cum se  face percheziția corporală. Oamenii legii le pot cere celor controlați să țină mâinile la vedere, să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție inofensivă. Decizia, chiar dacă pare venită în ajutorul omului de rând, naște controverse uriașe, putând crea un culoar favorabil pentru abuzurile polițiștilor.

În plus, pe cei care care refuză să se legitimeze, polițiștii îi pot amenda cu sume de trei ori mai mari decât până acum (n.r. de la 500 de lei amenda crește la 1.500 de lei), confom noului act normativ.

Ce trebuie să știe cetățenii

În cazul unei interacțiuni cu polițiștii, în lumina noii legi, aceștia sunt obligați să se prezinte, verbal, cu nume și prenume, menționnd și unitatea din care face parte, dacă sunt în uniformă. În cazul în care interacțiunea are loc când omul legii este în ținută civilă, acesta trebuie, obligatoriu, să prezinte și legitimația de serviciu sau insigna.

Doar în cazuri excepționale, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, e suficient ca omul legii să își anunțe prezența strigând ”Poliția!”.

În ce condiții o persoană poate fi dusă la secție

Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană cercetată la sediul poliției, atunci când nu s-a putut stabili cert identitatea acesteia, dar și când există circumstanțe care creează motive verosimile pentru a bănui că aceasta pregătește sau a comis o faptă ilegală.

O persoană mai poate fi condusă la secție dacă periclitează propria viață sau a altei persoane, ori dacă pune în pericol ordinea publică. Ca regulă, aceasta se va duce la cea mai aporpiată secție de poliție, iar polițistul are obligațiua să anunțe de urgență acest fapt superiorului său direct.

Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată. Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală

Amenzi de patru ori mai mari pentru petreceri zgomotoase

Noua lege vine crește amenzile celor care fac scandal. După ce s-a aplicat o amendă pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, poliția e obligată să revină la fața locului după 24 de ore, iar dacă se constată continuarea faptelor amenda va fi de 3.000 de lei – dublu față de sancțiunea din prezent. Mai mult, cei sancționați pot fi puși să presteze până la 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul unor petreceri organizate  chiar și în aer liber sau într-un cort. Dacă a fost aplicată o amendă și gălăgia persistă, poliția se întoarce, iar amenda este de 4 ori mai mare ca în prezent, numărul orelor de muncă în folosul comunității crescând și ele, la 150.