Cauzele nebănuite ale pierderilor de memorie. Nu doar bolile degenerative afectează celulele nervoase

Cauzele nebănuite ale pierderilor de memorie. Nu doar bolile degenerative afectează celulele nervoase

Pierderile de memorie nu sunt cauzate întotdeauna de bolile degenerative sau de un șoc traumatic. Există multe alte cauze care țin de stilul de viață și nivelul de stres.

Mulți dintre noi ne-am confruntat uneori cu pierderi de memorie. Acestea pot fi uneori semnul unor boli degenerative precum Alzheimer sau demență. Nu trebuie însă să intrăm panică dacă am uitat de o întâlnire sau pur și simplu nu mai știm unde am pus cheile de la casă. Pierderile de memorie pot fi cauzate și de stresul din viața de zi cu zi, dar și de regimul alimentar sau unele medicamente.

Stresul, dușmanul creierului

Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai creierului, mai ales dacă îl resimțim o perioadă îndelungată de timp. Există studii medicale care au dovedit că un nivel ridicat al hormonilor de stres în organism deteriorează celulele nervoase din zona hipocampului (parte a creierului care gestionează memoria de scurtă și lungă durată).

Starea emoțională are o strânsă legătură cu memoria. Când mintea noastră este ocupată de gânduri negre, putem avea scăpări de memorie.  Același studiu arată că persoane singure, care nu au familie sau prieteni, sunt mai predispuse la probleme de memorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii francezi spun că viața socială și comunicarea sunt foarte importante pentru buna funcționare a creierului. În plus, o viață activă, stimulează memoria și previne deteriorarea celulelor nersoase, care apare odată cu vârsta.

Atenție la medicamente și diete

Stilul de viață are, de asemenea, un rol important în buna funcționare a creierul. Persoanele care nu dorm suficient noaptea, fumează, consumă alcool și nu fac mișcare sunt de două ori mai predispuse să dezvolte probleme de memorie, potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Spitalul „Paul Brousse” din Franța. Alcoolul în exces distruge în timp celulele nervoase.

Dietele extrem de restrictive, care ajută la pierderea rapidă în greutate, afectează însă creierul, deoarece îl privează de mulți nutrienți. Mai multe studii au arătat că persoanele care țineau cură de slăbire aveau rezultate slabe la anumite teste.

Și unele dintre cele mai comune medicamente pe care le luăm pentru alte probleme de sănătate pot fi responsabile pentru tulburările de memorie. Tratamentele pentru depresie și anxietate, medicamentele care scad tensiunea, cele care reduc inflamațiile, dar și antialergicele pot avea ca efect advers pierderi de memorie, potrivit doctorulzilei.ro.