Evenimentul Zilei > Justitie > Plagiatul lui KOVESI! Cătălin Avramescu, după anunţul făcut de Universitatea de Vest: „Bizară și inacceptabilă decizia comisiei de Etică a Universității de Vest”
Plagiatul lui KOVESI! Cătălin Avramescu, după anunţul făcut de Universitatea de Vest: „Bizară și inacceptabilă decizia comisiei de Etică a Universității de Vest”

Plagiatul lui KOVESI! Cătălin Avramescu, după anunţul făcut de Universitatea de Vest: „Bizară și inacceptabilă decizia comisiei de Etică a Universității de Vest”

Cătălin Avramescu, profesor şi fost ambasator al României în Finlanda, a reacţionat în urma deciziei finale a comisiei Universităţii de Vest din Timişoara, cu privire la plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, susţinând că decizia este "bizară şi inacceptabilă".

"Bizară și inacceptabilă decizia comisiei de Etică a Universității de Vest în privința sesizării de plagiat la adresa tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi. 
În ce țară trăim? Ce fel de universitate este aceea în care o comisie nu poate decide cu "Da" sau "Nu" dacă o teză este plagiată?
Înțeleg că, în viziunea comisiei, sesizarea este "nefondată în proporție de 95%". Acești oameni nu au simțul ridicolului. Întrebarea nu era cât de "nefondată" este sesizarea, ci cât de "fondată". 
Să înțelegem că 5% din lucrare este plagiat? Posibil. După cum posibil este să fi calculat acest procent printr-un fel de socoteală băbească – un cuvânt aici, o expresie acolo. Imposibil de spus.

Ce este și ce nu este un plagiat e foarte clar în practica academică. Este însușirea unui text sau a unor fragmente de text prezentate ca fiind proprii. Altfel spus, pot exista coincidențe – de pildă când cineva se referă la idei comune sau la gândirea unui autor dintre cei discutați. Dacă eu scriu, spre exemplu, că "pentru Hobbes statea de natură este o stare de război", acest lucru nu este plagiat, cu toate că reiau, de fapt, o expresie a autorului englez. Nu este pentru că nu îmi însușesc ideea ca fiind proprie. Iar acest aspect trebuie să reiasă din text. Pe de altă parte, o teză de doctorat trebuie, prin definiție, să fie o lucrare orginală, deci este datoria candidatului să o redacteze cu atenție.

Decizia comisiei ridică mari semne de întrebare. În cazurile Oprea sau Ponta lucrurile erau clare. Nu văd de ce Kovesi ar trebui să fie tratată altfel. Standardele academice trebuie să fie aceleași pentru toată lumea.

Sper că se găsește pe undeva, în România, și o comisie care să ne spună dacă este sau nu plagiat în acea teză.

Dincolo de această afacere, este necesară examinarea tuturor tezelor de doctorat, de la toate universitățile. S-au dat doctorate te-miri-cui. Multe – sunt convins – sunt plagiate. Multe sunt doar fără nici un fel de valoare academică, simple coperți cu un titlu. Gen "Moldova în Evul Mediu". 'Combaterea criminalității în dreptul penal". "Economia în tranziție". Toate aceste diplome de doctor trebuie anulate. Pentru că sunt nemeritate și obținute abuziv.", a spus Avramescu. 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: