Evenimentul Zilei > Social > Cât va costa gigacaloria în acest an. Va intra în vigoare de la 1 decembrie
Cât va costa gigacaloria în acest an. Va intra în vigoare de la 1 decembrie

Cât va costa gigacaloria în acest an. Va intra în vigoare de la 1 decembrie

Edilul Capitalei Nicușor Dan a declarat, vineri, că „până când Consiliul General al Municipiului Bucureşti va interveni bucureștenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie, așa cum s-a stabilit".

„Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a afirmat primarul general.

„Trebuie să fie un efort comun între Guvern, Primărie și cetățeni pentru a suporta creșterea de preț”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat vineri că a propus ca prețul pe care să îl plătească bucureștenii pentru gigacalorie, de la 1 decembrie, să fie 280 de lei, față de 164 de lei cât este în prezent. Primarul a explicat care sunt argumentele în baza cărora se solicită majorarea: creșterea prețului la gaze și comparația cu bucureștenii care au centrale individuale.

„Principiile pe care am făcut socoteala (…) au venit chiar de la un consilier general USR din Comisia de Utilităţi publice. S-a luat în calcul faptul că noi nu trebuie să plătim pierderile care sunt tehnologice, e culpa autorităţii că nu şi-a reparat instalaţia de transport şi distribuţie. S-a luat în calcul eficienţa energetică a producătorului, faptul că nu trebuie să cerem bucureştenilor să plătească ineficienţa acelor CET-uri din 1964 cu care funcţionează, din păcate, ELCEN. (…) S-a scos şi acea componentă de preţ care vine din faptul că, dacă eşti la CET, plăteşti certificat verde. În opinia mea, nu e logic. Calculul a fost făcut invers şi aşa au rezultat cei 280 de lei”, a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, primarul a subliniat faptul că tarifele nu au mai fost modificate din 2011.

„Am solicitat sprijinul Guvernului. Trebuie să fie un efort comun între Guvern, Primărie și cetățeni pentru a suporta creșterea de preț”, a mai precizat primarul Nicușor Dan.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.