Cât costă un litru de lapte, după reducerea prețurilor din supermarketuri
- Iulia Moraru
- 1 august 2023, 13:56
În contextul inflației record și pentru a veni în ajutorul celor cu venituri mici, Guvernul a decis să reducă TVA-ul alimentelor de bază, de la 1 august. Astfel, coșul de cumpărături va deveni mai accesibil pentru cetățeni. Cât costă un litru de lapte.
Printre produsele de bază, ale căror prețuri au explodat în ultimele luni, se afla și laptele. Ca urmare a noilor modificări, un litru de lapte a devenit acum mai accesibil.
Prețul unui litru de lapte în supermarket
Un litru de lapte într-un magazin Mega Image din Cluj-Napoca costă acum 5,89 lei, față de prețul anterior de 7,33 lei, înregistrat acum doar câteva luni. Aceasta reprezintă o diferență semnificativă în preț.
Nu toate magazinele au aplicat însă regulile din Ordonanța Guvernului referitoare la reducerea prețurilor produselor în prezent. Un litru de lapte la magazinul Profi, spre exemplu, costa ieri seară 6,39 lei, iar acum câteva luni, același produs putea fi achiziționat pentru 6,99 lei, potrivit unei analize dcnews.ro.
Pe lista produselor care ar urma să se ieftinească sunt mai multe alimente de bază, precum pâinea albă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități. Iaurtul simplu din lapte de vacă, de maxim 200 de grame, precum și brânza telemea de vacă la vrac ar trebui să fie mai ieftine. De asemenea, făina la un kilogram, mălaiul și uleiul de floarea soarelui la un litru sunt, de asemenea, vizate de scăderea prețurilor.
De la 1 august, astăzi, prețurile pentru carne proaspătă de pui și ouă de găină, precum și pentru carne proaspătă de porc și legume, inclusiv cartofi, vor fi mai mici. De asemenea, aceeași regulă se aplică și în cazul zahărului alb tos de 1 kilogram.
Pentru lista de alimente menționată, unitățile emitente de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de tipul acestora și de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.
„Mă bucur că adoptăm prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază, astfel creștem puterea de cumpărare a românilor. Le mulțumesc și marilor retaileri, au fost un partener onest și corect și am avut sentimentul că lupta împotriva creșterii prețurilor este un obiectiv comun”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în luna iunie, la Palatul Victoria.