Castraveți murați, după o rețetă de la 1700. Ingredientul vedetă
- Mădălina Sfrijan
- 1 octombrie 2024, 09:15
În fiecare toamnă, gospodinele își pregătesc listele pentru conservele de iarnă. De pe acestea nu lipsesc niciodată cele de castraveți murați, gogoșari, conopidă sau ardei iuți. Majoritatea rețetelor folosite în zilele noastre pentru murături sunt cât se poate de simple. În anii 1700, acestea erau puse după rețete mai sofisticate.
Rețetă de castraveți murați din secolul al XVIII-lea
Această rețetă a dăinuit peste ani și a fost inclusă în prima carte de bucate publicată în America. American Cookery by Amelia Simmons provine din an 1796 și a ajuns în casele gospodinelor vremii.
Vechea rețetă de castraveți murați conține și ingrediente precum nucșoara, cuișoare sau ghimbir, care este ingredientul vedetă. Toate acestea au o aromă extrem de puternică, însă varianta merită încercată.
Mod de preparare
Acești castraveți se prepară astfel:
- 1,4 kg castraveți murați, tăiați cum doriți
- 2căni cu apă,
- 2 căni cu oțet alb distilat
- 4 linguri cu sare de murături,
- un sfert de cană cu zahăr alb
- patru căței de usturoi,
- 2 lingurițe cu semințe de muștar,
- 4 frunze de dafin
- 8 căpățâni de mărar,
- 2 nucșoare întregi,
- o linguriță amestec cu boabe de piper
- 12 cuișoare întregi și ghimbir tăiat în felii
Borcanele se spală și se pun la sterilizat. Acest proces se poate face în mașina de spălat vase sau în cuptorul încălzit. Castraveții se spală sub jetul de apă și se pun într-un castron cu apă și câteva cuburi de gheață.
După acest pas, castraveții se lasă la rece timp de trei sau patru ore. Separat, apa, oțelul și sarea de murături se amestecă energic. De asemenea, zahărul alb se adaugă peste restul ingredientelor.
Cea mai veche rețetă de castraveți murați
Compoziția se amestecă până la topirea sării și a zahărului și se lasă pe foc încă 5-7 minute. Aceasta se ia de pe foc înainte de a atinge punctul de fierbere, arată Rețete și vedete.
În borcanele sterilizate se pun câte doi căței de usturoi, câteva semințe de muștar și o frunză de dafin. De asemenea, mărarul, nucșoara, ghimbirul, piperul și cuișoarele se pun peste restul ingredientelor. Peste castraveți se toarnă compoziția lichidă și se acoperă cu un capac. Aceștia se pot păstra peste iarnă și se pot servi alături de pilaf, piure de cartofi, tocăniță sau gulaș.