Evenimentul Zilei > Monden > Casa regală britanică, implicată într-un nou scandal. Prințul Charles ar fi primit 3 milioane de euro în numerar de la un șeic din Qatar
Casa regală britanică, implicată într-un nou scandal. Prințul Charles ar fi primit 3 milioane de euro în numerar de la un șeic din Qatar

Casa regală britanică, implicată într-un nou scandal. Prințul Charles ar fi primit 3 milioane de euro în numerar de la un șeic din Qatar

Prințul de Wales a acceptat pungi care conțineau milioane de euro în numerar în timpul unor întâlniri cu un politician de rang înalt din Qatar, potrivit unui raport publicat de The Guardian.

Prințul Charles ar fi primit un total de 3 milioane de euro (2,6 milioane de lire sterline) în timpul întâlnirilor cu șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani, fostul prim-ministru al Qatarului.

Banii i-au fost înmânați moștenitorului tronului britanic într-o valiză la o anumită ocazie, într-un geamantan la o altă ocazie, precum și în saci de transport Fortnum & Mason, magazinul de lux care deține un mandat regal pentru a aproviziona casa prințului cu alimente, scrie The Guardian.

Se presupune că aceste predări ar fi avut loc în timpul unor întâlniri între cei doi bărbați, inclusiv o întâlnire privată între patru ochi la Clarence House în 2015.

Casa regală britanică, implicată într-un nou scandal

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că banii dați în timpul întâlnirii din 2015 au fost „trecuți imediat la una dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat convențiile corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procesele corecte”.

Valiza care conținea banii a fost dată la doi dintre consilierii lui Charles, care ar fi numărat manual banii. Se spune că asistenții palatului au cerut Coutts, banca privată care acționează pentru familia regală, să colecteze banii.

Fiecare plată a fost depusă în conturile fondului caritabil al Prințului de Wales (PWCF). Nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale, a relatat și Sunday Times.

Șeicul, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a fost supranumit „omul care a cumpărat Londra”, după ce și-a folosit averea, precum și influența sa asupra fondului Qatari Wealth, pentru a face investiții uriașe în Londra, inclusiv în Shard, Harrods și InterContinental London Park Lane. El este proprietarul unuia dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, Paris Saint-Germain.

Nu există nicio dovadă că șeicul nu a avut intenția ca banii să ajungă la organizația caritabilă, iar Hamad nu a fost disponibil pentru comentarii, scrie în raport.

Președintele consiliului de administrație al organizației caritabile a confirmat ziarului că donația din 2015 a fost făcută, iar apoi consiliul de administrație, care are datoria legală de a proteja reputația organizației caritabile, „a discutat despre guvernanța și relația cu donatorul (confirmând că donatorul era o contrapartidă legitimă și verificată), iar auditorii noștri au aprobat donația după o anchetă specifică în timpul auditului. Nu a existat niciun eșec în materie de guvernanță”.

Organizația caritabilă ar fi confirmat că donația din 2015 a fost făcută în numerar la „alegerea donatorului”.

Relația dintre Prințul Charles și Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani

Se spune că Charles și Hamad au o relație care datează de câteva decenii. În 2010, Charles ar fi făcut presiuni asupra lui Hamad pentru ca acesta să renunțe la reamenajarea în valoare de 3 miliarde de lire sterline a cazărmii Chelsea din Londra, scriind o scrisoare în care îi spunea premierului de atunci al țării că proiectul de oțel și sticlă propus de Qatari Diar, susținut de stat, „mi-a făcut inima să se scufunde”. Ulterior, Charles s-a întâlnit cu emirul Qatarului la un ceai la Clarence House, unde subiectul a fost abordat din nou. Ulterior, Qatar a retras planurile, ceea ce i-a determinat pe frații Candy, care supravegheau dezvoltarea, să lanseze un proces de 81 de milioane de lire sterline. În aceasta, ei au acuzat Qatar că a cedat în fața cererilor prințului.

Cele mai recente afirmații vin într-un moment sensibil pentru prinț. Clarence House a respins acuzațiile privind o cultură „bani contra acces” în organizația sa, iar Poliția Metropolitană și Comisia de Caritate au investigat practicile de strângere de fonduri, inclusiv vânzarea de onoruri. S-a afirmat că cel mai apropiat confident al lui Charles, Michael Fawcett, a obținut o distincție pentru un miliardar saudit.

Fawcett a demisionat din poziția sa în cercul intim al lui Charles în martie 2003, după ce un raport al lui Sir Michael Peat a identificat o proastă gestionare la Clarence House. Ancheta Peat a constatat că Fawcett a acceptat „numeroase cadouri în timpul serviciului său regal”, dar l-a absolvit de orice nereguli financiare. Fawcett a continuat să lucreze pentru Charles pe cont propriu ca aranjor și organizator de petreceri.