Prințul Charles: „Este în regulă să renunți la monarhie”. Procesul se poate desfășura „calm și fără ranchiună”

Prințul Charles: „Este în regulă să renunți la monarhie”. Procesul se poate desfășura „calm și fără ranchiună” Mantra reginei Elisabeta, în pericol din cauza monarhiei slăbite a lui Charles. Sursa: Arhiva EVZ

Prințul de Wales, viitorul șef al Commonwealth-ului, a spus că procesul de renunțare la monarhie se poate desfășura „calm și fără ranchiună”. Este de așteptat să facă aceste comentarii în timpul ceremoniei de deschidere a summit-ului din Rwanda, unde moștenitorul tronului o reprezintă pe Regina Elisabeta la Reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth (Chogm) din capitala Kigali.

Prințul Charles a pregătit un discurs uimitor în care ar urma să spună că urmează să le ofere liderilor din Commonwealth binecuvântarea sa de a renunța la regină din funcția de șef de stat și de a deveni o republică. Vizita sa a fost umbrită de o dispută cu privire la comentariile pe care le-a făcut, criticând planul guvernului de a trimite solicitanții de azil în Rwanda.

Prințul Charles, de acord ca statele care aparțin Commonwealth-ului să decidă singure dacă vor să renunțe la monarhie

În discursul său de la ceremonia de deschidere, Charles va spune că va fi de acord cu toate statele care doresc să devină independente:

„Commonwealth-ul conține în el, țări care au avut relații constituționale cu familia mea. Vreau să spun clar, așa cum am mai spus, că aranjamentul constituțional al fiecărui membru, ca republică sau monarhie, este o chestiune care trebuie să o decidă fiecare țără membră în parte. Datorită experienței pe care o am îmi dau seama că aceste aranjamente se pot schimba, calm și fără ranchiună”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea de atitudine vine după ce un număr de națiuni din Caraibe au sugerat deja că ar putea renunța la monarhia britanică și își pot alege proprii șefi de stat.

Turneul recent al Prințului William și Kate în Caraibe a deranjat

Barbados a luat o decizie istorică de a înlocui regina ca șef de stat în noiembrie anul trecut și și-a ales primul președinte în timpul unei ceremonii la care a participat şi prințul Charles. Turneul recent al Prințului William și Kate în Caraibe pare să ridice problema ruperii altor națiuni de monarhia britanică în favoarea propriilor șefi de stat.

Prim-ministrul Jamaicai, Andrew Holness, le-a sugerat ducelui și ducesei de Cambridge că țara sa ar putea fi următoarea care devine republică. Și la câteva zile după ce cuplul regal a părăsit Belize, Henry Charles Usher, ministrul reformei constituționale și politice, ar fi spus parlamentului țării: „Poate că este timpul ca Belize să facă următorul pas pentru a ne deține cu adevărat independența. Dar este o chestiune asupra căreia oamenii din Belize trebuie să decidă”.

Pe lângă Marea Britanie, regina este șef de stat a 14 țări din Commonwealth

Înainte de ceremonia de deschidere, Charles, căruia i s-a alăturat Camilla, se va întâlni cu președintele ruandez Paul Kagame și cu prima doamnă Jeanette Kagame, secretarul general al Commonwealth-ului, Boris Johnson și soția sa Carrie.

După „fotografiile de familie” a liderilor mondiali, Charles și prim-ministrul Boris Johnson sunt programați să aibă o întâlnire potențial incomodă în urma unor rapoarte despre care viitorul rege a calificat politica guvernului cu privire la migrații ca fiind „îngrozitoare”.

În cursul zilei de vineri, Charles va găzdui o recepție pentru aproximativ 25 de noi șefi de guvern și, ulterior, va organiza întâlniri bilaterale cu liderii la locul ceremoniei de deschidere, Centrul de Convenții Kigali. Vizita Prințului de Wales și a Ducesei de Cornwall în Rwanda se va încheia cu o cină pentru liderii mondiali aflați în vizită, relatează Express.