Carnea de pui, peştele şi legumele nu mai sunt produse importante social. Un nou val de scumpiri

Carnea de pui, peştele şi legumele nu mai sunt produse importante social. Un nou val de scumpiri

Carnea de pui, peştele, cartofii, ceapa, varza albă, morcovii și sfecla roșie nu vor mai fi considerate produse importante social.

Astfel, a fost exclusă automat plafonarea adaosului comercial, fapt care va conduce inevitabil la scumpirea produselor alimentare.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 17 mai, de către Comisia pentru Situații Excepționale de pe lângă Guvernul Republicii Moldova.

Cum îşi justifică Guvernul decizia

„Prin decizia Comisiei a fost revizuită lista produselor social importante la comercializarea cărora se aplică adaosul comercial limitat. Acest lucru s-a făcut pentru evitarea unui eventual deficit pe anumite categorii de produse în beneficiul cetățenilor”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2022, Comisia Situații Excepționale a extins lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Atunci, la categoria produselor cu adaos comercial limitat au fost incluse varza albă, cartofii, ceapa, morcovul și sfecla roșie în stare proaspătă. Atunci în lista produselor social importante au mai fost incluse zahărul, carnea de porc pe os, ouăle, pastele şi sarea iodată.

Din lista produselor plafonate la adaosul comercial mai fac parte pâinea şi colacii, orezul, hrişca şi alte crupe, făina de grâu şi produsele lactate cu un procent limitat de grăsime.

Pe cine va afecta decizia Guvernului

Scumpirile în urma eliminării plafonului la adaosul comercial va afecta, în primul rând, păturile vulnerabile, cum ar fi bătrânii sau persoanele cu dizabilităţi, care primesc pensii de cca 2000 de lei (100 euro), sau alte păduri cu venituri mici, care au salarii de 5000-6000 de lei pe lună (250-300 euro).

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova, pentru anul 2023, este de 11.700 de lei (585 euro), care, potrivit experţilor, nu poate să asigure cetăţenilor un trai decent. Coţul minim de consum, calculat de autorităţi este de aproape 3000 de lei (150 de euro). Aceasta înseamnă doar 2 felii de pâine pe zi, 7 grame de brânză, 10 g de salam, 07 g de suc și 2 g de ceai.