Care sunt alimentele care te pot ajuta să te odihnești mai bine
- Dosofteea Lainici
- 8 octombrie 2022, 23:07
Consumul de alimente care vă ajută să dormiți poate face o diferență majoră în ceea ce privește cantitatea de odihnă pe care o obțineți și poate chiar să accelereze timpul necesar pentru a adormi noaptea. De fapt, o dietă echilibrată în general merge mână în mână cu un somn de calitate.
Potrivit dieteticianului Monique Richard, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică și proprietarul Nutrition-In-Sight, „un somn de calitate adecvat și suficient este esențial pentru recuperarea sistemelor noastre prin schimbarea celulară”. În schimb, somnul de proastă calitate poate afecta ritmul nostru circadian: ceasul intern al corpului. Richard spune că acest lucru poate duce la niveluri mai mari de cortizol (hormonul stresului), care, la rândul său, poate afecta reglarea glicemiei, modificând nivelul de energie și modul în care organismul stochează energie.
Reglarea somnului
Și când ești obosit, hormonii care reglează pofta de mâncare pot fi afectați, afectând alegerile alimentare, precum și cât și cât de des mănânci. „Adesea, pentru a combate oboseala, se fac mai multe alegeri de „gratificare instantanee”, cum ar fi stimulente precum cafeaua sau alimente cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr și/sau sare”, adaugă Richard.
Alcoolul poate provoca inițial un efect relaxant și adesea reduce timpul necesar pentru a adormi. Cu toate acestea, potrivit revistei Alcoholism: Clinical and Experimental Research poate duce la modele de somn perturbatoare cu un somn REM semnificativ redus. Richard spune că această etapă este importantă pentru visare, memorie, procesare emoțională și dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Carbohidrații pot, de asemenea, interfera cu tiparele de somn. „Alimentele cu indice glicemic mai ridicat, inclusiv zahărul alb, siropurile, prăjiturile și bomboanele pot fi asociate cu insomnie, în timp ce carbohidrații bogati în fibre, cum ar fi cerealele integrale, legumele, fasolea, nucile, semințele și diferitele fructe au fost asociate cu un risc mai mic și cu prevalența insomniei”, spune Richard.
Alimentele benefice organismului tău
În schimb, unele alimente și băuturi au compuși care ajută la reglarea unor părți ale ciclului de somn, în timp ce altele au anumiți antioxidanți și nutrienți, cum ar fi magneziul și melatonina, care au proprietăți de îmbunătățire a somnului.
Peștele gras, precum somonul, este plin de omega-3 și vitamina D, doi nutrienți care ajută la reglarea serotoninei. Pe lângă fericire, acest neurotransmițător este responsabil pentru stabilirea unui ciclu regulat de somn. Cireșele măresc melatonina, hormonul de somn, care este produs în mod natural în organism de glanda pineală a creierului.
Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3 care pot ajuta la funcțiile ritmului melatoninei și ale ritmului circadian. Ovăzul este o sursă vegetală de aminoacid triptofan, care „contribuie la calea melatoninei și serotoninei, care poate promova un somn de bună calitate”, spune Richard, potrivit Live Science.