Cancerul nu ține cont de vârstă. La Institutul Fundeni sunt internați și bebeluși care suferă de această boală

Cancerul nu ține cont de vârstă. La Institutul Fundeni sunt internați și bebeluși care suferă de această boală

Managerul Institutului Fundeni spune că este nevoie de donatori de celule stem. Această terapie poate însemna o șansă la viață pentru bolnavii de cancer. Chiar și bebelușii sunt afectați de această maladie.

Transplantul de celule stem poate face diferența între viață și moarte în cazul bolnavilor de cancer. Această maladie pare că nu mai ține cont de vârstă. La Institutul Fundeni ajung și bebeluși care au această boală. Managerul unității medicale face un apel la tinerii sănătoși să vină să doneze celule stem pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer.

Este nevoie de donatori

Cel mai mic donator salvator este un copilaș de numai doi ani care a intrat în procedura de donare de celule stem pentru a-și ajuta fratele bolnav. „Toate camerele de transplant de celule stem sunt ocupate cu pacienți. Și dacă pacientul are șansa ca în familie să aibă un donator compatibil, evoluția poate fi foarte bună. Dacă nu are această șansă, lucrurile se complică și pacienții așteaptă găsirea unui donator în registru internațional.

Deci fac un apel în acest sens la tinerii din României să se gândească că pot oferi o șansă la viață unor copii sau unor alți tineri care sunt aflați în suferință“, a spus dr. Anca Coliță, managerul Institutului Fundeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efectele pandemiei

Medicul spune că numărul cancerelor la copii nu a crescut semnificativ după pandemie. „La un moment dat am văzut o analiză a Registrului German de Pacienți Pediatrici cu Afecțiuni Maligne în care părea că este o incidență în creștere a cazurilor la copii, asociată pandemiei.

Și pe registrul românesc părea o ușoară creștere, dar nu ceva semnificativ statistic. Nu, nu am observat o creștere, cel puțin în institut. Numărul de cazuri noi înregistrate în fiecare an la copii este undeva 60-70“, a mai spus medicul, potrivit antena3.ro.

Situația nu este însă aceeași în cazul adulților. Chiar dacă numărul de cazuri nu a crescut foarte mult, din cauza pandemiei, mulți pacienți au ajuns la medic când boala era deja în stadiu terminal. Din cauza restricțiilor, dar și de teamă, mulți oameni nu au mers la medic în perioada pandemiei.