Mor pe capete în România! Boala teribilă care face prăpăd. E de neoprit

Mor pe capete în România! Boala teribilă care face prăpăd. E de neoprit Sursa. Arhiva EVZ

O maladie gravă face ravagii în rândul românilor, iar cazurile au atins un nivel alarmant în timpul pandemiei de coronavirus. Boala este descoperită de cele mai multe ori în stadii avansate, când singurul rezultat este moartea.

Dr. Michael Schenker, medic primar oncolog şi preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii trage un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de cancer în fază terminală care sunt diagnosticate în România.

„La cei la care a urmat diagnostic oncologic în aceşti doi ani, din păcate, s-a întâmplat o tragedie fantastică din punctul meu de vedere, în sensul că, şi aşa stăteam prost la capitolul depistare precoce şi şi aşa aveam foarte multe cazuri avansate în România, din păcate în aceşti doi ani lucrurile au luat o întorsătură şi mai gravă.

Vă dau un exemplu foarte concret: În fiecare săptămână văd undeva în jur de 35, 40 de cazuri noi, cu diverse cancere, din care, până acum doi ani cam o treime să zic erau cazuri foarte avansate. Din păcate, acum lucrul ăsta este cam pentru 80% din cazuri. În afară de pacientele cu cancer de sân care, acolo, chiar şi la un stadiu 3, lucrurile sunt totuşi rezolvabile, în schimb, marea majoritate a pacienţilor cu tumori colorectale vin deja cu metastaze hepatice sau metastaze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o deplasare şi mai mare către depistarea în stadii tardive de boală, ceea ce din păcate va avea un impact foarte grav pe mortalitate, prin creşterea cifrelor de mortalitate în aceşti ani, 2022, 2023 cel puţin, sunt convins că vom avea rată de mortalitate mai mare decât am avut-o până în 2019”, a explicat medicul primar oncolog, citat de news.ro.

Tipuri de cancer care fac ravagii printre români

Cancerele care fac ravagii în România sunt: cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul colorectal. 90% dintre ele au fost depistate abia după ce au apărut simptome serioase.

„În cancerul pulmonar şi nu numai, un an de lipsă a investigaţilor poate să însemne diferenţa dintre vindecare şi pierderea vieţii. Într-un an poţi să treci de la stadiul 1-2, maximum 3, care înseamnă posibilitate de vindecare chiar şi pentru un cancer pulmonar, poţi să treci la stadiul 4, boală metastazată, unde chiar dacă avem aceste rezultate spectaculoase la 20, 25% din pacienţi datorită terapiilor noi, imunoterapiilor, totuşi, pentru 75% dintre pacienţii noştri cu cancer pulmonar metastatic încă nu avem o soluţie de supravieţuire de lungă durată”, a spus medicul.

Ce trebuie schimbat în România

Planul Național de Cancer va aduce o rază de speranță bolnavilor. Principalele schimbări vor fi comisiile interdisciplinare pentru pacienții de cancer, ierarhizarea centrelor oncologice și conectarea tuturor centrelor oncologice din ţară.

„În România orice medic oncolog, orice chirurg, orice radioterapeut vede un pacient, poate să recomande singur, pe baza parafei indicaţia de a face un regim de chimioterapie sau de a face o intervenţie chirurgicală sau un protocol de radioterapie, ceea ce nu prea este normal. O astfel de decizie ar trebui să reiasă în urma analizei unei comisii multidisciplinare măcar cu aceste 3 specialităţi, dar ar trebui să mai fie şi altele, respectiv chirurgul de organ, gen ORL, urologie, neurochirurgie, anatomopatologul, imagisticianul, geneticianul, şi toţi să stea la masa sau în faţa calculatorului şi să analizeze măcar acele cazuri care sunt depistate în stadii incipiente sau intermediare unde speranţa de viaţă şi de vindecare există“, mai explică medicul.

Specialistul spune că mai este nevoie și de o ierarhizare a Centrelor Oncoligice pe bază de performanță și competență. Ar mai fi nevoie și de un Registru Național al Bolnavilor de Cancer în care să existe datele tuturor pacienților, dar și tratamentele efectutate.