Lămâia, o explozie de sănătate pentru organism. Ajută la vindecarea multor boli grave

Lămâia, o explozie de sănătate pentru organism. Ajută la vindecarea multor boli grave sursa: arhivă EVZ

Datorită nivelului foarte ridicat de vitamina C, lămia este un excelent tratament pentru multe boli. Ar trebui consumată în cantități însemnate, spun specialiștii.

Lămâile sunt bogate în vitamina C, fibre și diverși compuși vegetali benefici. Acești nutrienți sunt responsabili de mai multe beneficii pentru sănătate. De fapt, lămâile pot susține sănătatea inimii, controlul greutății și sănătatea digestivă.

Iată 6 beneficii pentru sănătate ale lămâilor, bazate pe dovezi științifice:

Boli de inimă

O lămâie furnizează aproximativ 31 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 51% din doza zilnică de referință (RDI). Cercetările arată că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, nu doar vitamina C este considerată bună pentru inimă. Fibrele și compușii vegetali din lămâi ar putea, de asemenea, să reducă semnificativ unii factori de risc pentru bolile de inimă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajută la controlul greutății

Lămâile sunt adesea promovate ca fiind un aliment pentru pierderea în greutate și există câteva teorii cu privire la motivul pentru care acest lucru se întâmplă.

O teorie comună este aceea că fibra solubilă de pectină din ele se extinde în stomac, ajutându-vă să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.

Acestea fiind spuse, nu mulți oameni mănâncă lămâi întregi. Și pentru că sucul de lămâie nu conține pectină, băuturile din suc de lămâie nu vor promova sațietatea în același mod. O altă teorie sugerează că băutul apei calde cu lămâie te va ajuta să slăbești.

Cu toate acestea, se știe că apa potabilă crește temporar numărul de calorii pe care le ardeți, așa că este posibil ca apa în sine să fie cea care ajută la pierderea în greutate - nu lămâia.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mici bulgări care se formează atunci când produsele reziduale se cristalizează și se acumulează în rinichi. Acestea sunt destul de frecvente, iar persoanele care le au le fac adesea în mod repetat. Acidul citric poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi prin creșterea volumului de urină și prin creșterea pH-ului urinei, creând un mediu mai puțin favorabil pentru formarea pietrelor la rinichi (

Doar o 1/2 cană (4 uncii sau 125 ml) de suc de lămâie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor la persoanele care le-au avut deja.

Unele studii au constatat, de asemenea, că limonada a prevenit în mod eficient apariția pietrelor la rinichi, dar rezultatele au fost amestecate. Alte studii nu au arătat niciun efect. Prin urmare, mai multe studii bine realizate trebuie să examineze dacă sucul de lămâie afectează formarea pietrelor la rinichi.

Protejează împotriva anemiei

Anemia feriprivă este destul de frecventă. Aceasta apare atunci când nu obțineți suficient fier din alimentele pe care le consumați. Lămâile conțin ceva fier, dar ele previn anemia în principal prin îmbunătățirea absorbției fierului din alimentele vegetale.

Intestinul absoarbe foarte ușor fierul din carne, pui și pește (cunoscut sub numele de fier heme), în timp ce fierul din surse vegetale (fier non-heme) nu la fel de ușor. Totuși, această absorbție poate fi îmbunătățită prin consumul de vitamina C și acid citric.

Deoarece lămâile conțin atât vitamina C, cât și acid citric, acestea vă pot proteja împotriva anemiei, asigurându-vă că absorbiți cât mai mult fier posibil din alimentație.

Reducerea riscului de cancer

O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (28Sursa sigură).

Unele studii au constatat că persoanele care mănâncă cele mai multe citrice au un risc mai mic de cancer, în timp ce alte studii nu au constatat niciun efect.

În studiile în eprubetă, mulți compuși din lămâi au ucis celulele canceroase. Cu toate acestea, este posibil ca aceștia să nu aibă același efect asupra organismului uman.

Unii cercetători cred că compușii vegetali care se găsesc în lămâi - cum ar fi limonenul și naringenina - ar putea avea efecte anticancerigene, dar această ipoteză necesită investigații suplimentare. Studiile pe animale indică faptul că D-limonenul, un compus care se găsește în uleiul de lămâie, are într-adevăr proprietăți anticancerigene.

Îmbunătățirea sănătății digestive

Lămâile sunt alcătuite din aproximativ 10% carbohidrați, în principal sub formă de fibre solubile și zaharuri simple. Principala fibră din lămâi este pectina, o formă de fibră solubilă legată de multiple beneficii pentru sănătate.

Fibrele solubile pot îmbunătăți sănătatea intestinală și pot încetini digestia zaharurilor și a amidonului. Aceste efecte pot duce la reducerea nivelului de zahăr din sânge  Cu toate acestea, pentru a obține beneficiile fibrelor din lămâi, trebuie să mâncați pulpa.

Persoanele care beau suc de lămâie, fără fibrele care se găsesc în pulpă, vor pierde beneficiile fibrelor.